About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Ruimtevaartdosimetrie: karakterisatie van OSL Al3O3:C detectoren

2007
ROGGEN, Toon
Industrieel ingenieur nucleaire technologie

Trefwoorden:

Abstract :
Abstract

Ruimtevaartdosimetrie:
Karakterisatie van OSL α-Al2O3:C detectoren


Auteur: Toon Roggen
Interne promotor: lic. Bob Schaeken
Externe promotor: dr. ir. Filip Vanhavere


Eén van de grootste uitdagingen van de stralingsdosimetrie is een correcte dosisregistratie voor astronauten gedurende hun ruimtevaartmissie. Dit is niet vanzelfsprekend aangezien het stralingsveld opgebouwd is uit een groot aantal verschillende primaire deeltjes met een breed energiespectrum. Op hun beurt creëren deze primaire deeltjes via interacties met de wand van het ruimteschip, apparatuur… een complex gamma aan secundaire deeltjes met uiteenlopende energieën. Belangrijk in het onderzoek is de gevolgen te achterhalen van de blootstelling van verschillende biologische organismen aan deze dosissen.

Uiteindelijke dosisregistratie zal gebeuren a.h.v. meerdere types detectoren. Passieve detectoren en kleine actieve detectoren gevoed door een batterij verdienen hierbij de voorkeur. α-Al2O3:C dosismeters zijn een uitstekend kandidaat o.a. omwille van hun hoge gevoeligheid. Deze gevoeligheid wordt nog verhoogd door gebruik te maken van een dosisuitlezing op basis van optisch gestimuleerde luminescentie (OSL). Aangezien OSL een relatief nieuwe dosimetrietechniek is waarover er nog relatief weinig geweten is, zeker op gebied van ruimtevaartdosimetrie, wordt er in internationaal verband onderzoek gedaan naar de eigenschappen ervan.

Voor participatie in deze onderzoeken stelt de afdeling Dosimetrie van het SCK●CEN 2 types dosismeters ter beschikking: TLD500 (zuivere Al2O3:C kristallen) en Luxel™ (mengsel van Al2O3:C kristallen en polyester). Dit eindwerk betreft de karakterisatie van beide types detectoren en omvat een studie van herhaalbaarheid, lineariteit, detectiegevoeligheid, energie-efficiëntie, signaalverzwakking (fading), UV-gevoeligheid, resetmethoden (annealingmethoden), effect van resetten, individuele factorbepaling, detectorrespons op verschillende stralingskwaliteiten (60Co, 137Cs, 252Cf, X-stralen, neutronen…). Tot slot worden ook de resultaten van de uitgevoerde experimenten op het International Space Station (ISS), het CERN (gesimuleerd ruimtespectrum 'CERF'), het JRC IRMM (Van de Graaff versneller)…besproken en geanalyseerd.

Full text:
File Size Type Checksum
200300353_07.pdf 2 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 3108 keer bekeken en 17 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

ROGGEN, T. (2007). Ruimtevaartdosimetrie: karakterisatie van OSL Al3O3:C detectoren. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c18ac70980119be07a4740002.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact