About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.063 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Boorspecie - fractioneersysteem

2005
GEBOERS, Toon
Industrieel ingenieur bouwkunde

Trefwoorden:

Abstract :
Gebo, een bedrijf in putboringen heeft een overschot aan boorspecie. Deze specie bestaat uit een mengsel van zand en klei, afkomstig uit de ondergrond. De overschotten worden in een open put gestort waarbij alle fijne delen zoals klei een ondoordringbare laag vormen op de bodem van de stortput. Water kan niet natuurlijk wegvloeien omwille van de ondoordringbare bodem van klei.

Vrachtwagens die hun lading storten, nemen steeds een grote hoeveelheid zand en klei mee in de wielen. De omliggende verharde terreinen worden in de zomer herschapen tot één grote stofwolk terwijl in de winter het terrein uit een laag modder bestaat.

De boorspecie, die nu omwille van de klei niet bruikbaar is als ophoogzand, moet worden geherwaardeerd. Hiervoor moet de boorspecie worden opgesplitst in twee fracties, een fijne en een herbuikbare grove fractie.

Met behulp van Technum NV uit Hasselt werd opzoek gegaan naar de meest geschikte techniek. Een vergelijkende studie tussen hydrocycloon en zandvanger leidt tot de keuze van het meest geschikte en eenvoudigste systeem voor de scheiding van de boorspecie in twee fracties.

De erosiesnelheid vormt de basis van de scheidingstechniek, die gebruikt wordt om de specie te scheiden. In een proefopstelling werd een mengsel van zand en klei door bekkens met verschillende stroomsnelheid gepompt. Er werden stalen genomen en aan de hand van zeefproeven kon het nodige bewijs geleverd worden om aan te tonen wat in de verschillende stappen van het scheidingsproces gebeurt.

De aanvoer van de specie werd eveneens getest en er werd een voorontwerp voorzien voor het aanvoerbekken. De afvoer van het zand en klei kunnen voorzien worden met asloze schroeven en andere technieken uit de rioolwaterzuiveringstechniek.

Zo werd uiteindelijk een totaaloplossing aangeboden aan de firma Gebo in Dessel. Het eindwerk kan uitgevoerd worden in de praktijk, dat hebben de proeven aangetoond. Het is enkel nog een kwestie van berekening van de bewapening van de betonnen bekkens. De besturing kan tevens zeer eenvoudig worden uitgevoerd.


Embargo Access to the fulltext of this thesis is restricted because of an embargo

Dit eindwerk werd 3083 keer bekeken.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

GEBOERS, T. (2005). Boorspecie - fractioneersysteem. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c092736bb01092b2975580002.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact