Abstract : SAMENVATTING
Wanneer de bestemming van een gebouw verandert, is het noodzakelijk even stil te staan bij de gedachte wat deze nieuwe bestemming vraagt van de structuur van het gebouw. Is het evident om van een voormalig fabrieksgebouw een administratief centrum te maken? Kan de draagstructuur van het gebouw zulke transformatie aan? Uiteraard is hiervoor een grondige stabiliteitsstudie vereist. Deze stabiliteitsstudie is door Ingenieursbureau Arcade uitgevoerd waarbinnen zij zijn overgegaan tot een structureel onderzoek en daarop volgend het bepalen van de nieuwe structurele elementen en draagstructuren.
Bij het structureel onderzoek is het gebouw in zijn geheel onderzocht. Het gebouw werd volledig blootgelegd en alle structurele elementen werden onderzocht. In deze thesis wordt dit besproken en wordt een nazichtsberekening gegeven van de structurele elementen. Deze worden één voor één nagerekend naar hun draagvermogen met betrekking tot hun bestemmingsverandering.
De werken voor de bestemmingswijziging zelf bestonden uit twee grote facetten: een gedeelte renovatie en een gedeelte nieuwbouw. Beide facetten zijn in deze thesis behandeld met het oog op de stabiliteit. Hoe wordt de renovatie best aangepakt en hoe is ze uitgevoerd? Waar en hoe is het gebouw verstevigd om het te kunnen laten voldoen aan de lasten van een kantoorgebouw met archiefruimtes? Hoe is dit gedeelte nieuwbouw verwezenlijkt en waar zijn welke technieken toegepast? Hoe is het gebouw in zijn geheel veranderd? Deze en nog meer vragen worden behandeld in deze scriptie.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
MARQUET, S. (2005). Renovatie Philipstoren te Leuven tot Federaal Administratief Centrum.
Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c092736bb01092f5792040020.
|