About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Cement deels vervangen door hoogovenslakken in zelfverdichtend beton + zelfreinigend architectonisch beton

2007
EMBRECHTS, Pieter
Industrieel Ingenieur Bouwkunde

Trefwoorden:

Abstract :
Dit werk heeft als uitgangspunt zelfverdichtend architectonisch beton in de prefabindustrie. Het eindwerk handelt over 2 onderwerpen, enerzijds het vervangen van cement in zelfverdichtend beton door gegranuleerde hoogovenslak en anderzijds een kennismaking met zelfreinigend beton.
Cement deels vervangen door hoogovenslakken is een techniek die sterk in opmars is in de betonindustrie, dit wordt meestal gebruikt om de prijs te drukken, en om in te spelen op de verhardingstijd. Als de verhardingstijd stijgt, dan is er minder kans op scheurvorming. Een ander groot voordeel van deze ingreep is de vermindering van de CO2 uitstoot. Bij de productie van cement komt een grote hoeveelheid CO2 in de lucht, deze uitstoot is veel minder bij de productie van hoogovenslak.
Dit werk heeft als doel door middel van mortel- en betonproeven een beter inzicht te verkrijgen in de gevolgen van het gebruik van hoogovenslakken. Na een kleine literatuurstudie worden de resultaten van deze proeven vermeldt en hieruit worden dan ook conclusies getrokken.
Zelfreinigend beton is een nieuwe ontwikkeling in de betonindustrie. Door beton zelfreinigend te maken blijft het beton zijn oorspronkelijke kleur behouden, en worden verontreinigingen afgebroken. Ook hecht het vuil minder goed aan het beton door de hydrofiele eigenschappen die het beton krijgt door de toevoeging van TiO2. Een ander effect van deze technologie is het luchtzuiverende effect. Het beton is dan ook in staat om vervuilde lucht te zuiveren. Dit werk heeft als doel een kennismaking te vormen met deze nieuwe technologie, hierbij wordt enkel het zelfreinigende effect onderzocht.
Na een grondige literatuurstudie is er gezocht naar een geschikte methode om een indicatie te krijgen van de effecten van het zelfreinigende beton. Deze testen zijn gebeurd op een korte tijdspanne, maar kunnen wel als representatief genomen worden. Er wordt een samenstelling gezocht van welke men kan aannemen dat het beton werkelijk zelfreinigend is.
Ten slotte wordt ook de invloed van de fotokatalysator op de eigenschappen van beton getest.

Full text:
File Size Type Checksum
200500965_07.pdf 5 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 5785 keer bekeken en 3080 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

EMBRECHTS, P. (2007). Cement deels vervangen door hoogovenslakken in zelfverdichtend beton + zelfreinigend architectonisch beton. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c1643899d0116b3ca1a330018.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact