About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.063 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Karakteriseren van C6D6 - detectoren gebruikt voor NRCA-toepassingen

2007
VAN OPSTAL, Niels
Industrieel ingenieur nucleaire technologie

Trefwoorden: 2007  

Abstract :
Tegenwoordig hebben we een reeks methoden ter beschikking om de elementensamenstelling van een object te bepalen. Chemische analyse (CA), atomaire absorptiespectroscopie (AAS) en technieken die gebruik maken van X-stralen (XRF, PIXE) kunnen de elementensamenstelling van het object bepalen. Deze methoden maken gebruik van atomaire eigenschappen om een elementensamenstelling te bepalen.
Er zijn ook methoden die de kerneigenschappen van een nuclide gebruiken om een elementenanalyse te verkrijgen. Neutronen hebben geen lading en kunnen ongehinderd de kern van een atoom penetreren. Door ťťn of andere reactie zullen ze interageren met de kern. Het zijn de gevolgen van deze kernreacties die ons de nodige informatie verschaffen over de eigenschappen van de kern. Het praktische voordeel van neutronen is dat we dieper in het te analyseren object kunnen doordringen.
Neutronenactivatieanalyse (NAA), prompte gamma-activatieanalyse (PGAA) en neutronenresonantie-absorptieanalyse (NRCA) zijn methoden die handig gebruik maken van neutronen om een elementenanalyse uit te voeren. Deze methoden zijn gebaseerd op de absorptie van een neutron in een trefkern. De NRCA-methode bepaalt vluchttijdspectra en analyseert de resonantiepieken in deze spectra. Deze pieken zijn als het ware de vingerafdruk van een nuclide. Op deze manier kunnen we dus tot een elementenanalyse komen. De NRCA-methode heeft als voordeel dat het een niet-destructieve methode is en dat we het te onderzoeken object praktisch niet activeren zoals dit wel het geval is bij de PGAA- en de NAA-methoden.
De energie van de geabsorbeerde neutronen wordt bepaald door een vluchttijdmeting (TOF-meting) waarbij de afstand die het neutron aflegt exact gekend is. Doordat we weten wanneer het neutron vertrekt en de detectie van de prompt uitgezonden gammastralen ons aangeeft op welk tijdstip het neutron geabsorbeerd wordt, kunnen we de vluchttijd (of TOF) en de energie van het neutron bepalen.
Voor een opstelling van twee C6D6-detectoren ligt de gemiddelde absorptiedetectie-efficiŽntie rond de 20%. Door gebruik te maken van een quasi 4π-opstelling, bestaande uit 10 C6D6-detectoren, kunnen we de absorptiedetectie-efficiŽntie tot 70% verhogen. Dit heeft als gevolg dat de detectielimiet wordt verhoogd en dat nu een zelfde meting 4 maal zo snel is afgerond. Door de specifieke geometrie van de 4π-opstelling zijn de detectoren op maat gemaakt. Dit heeft als gevolg dat de eigenschappen van de detectoren onderzocht moeten worden. De bepaling van de eigenschappen, responsfunctie en tijdsresolutie, van de 10 detectoren is het doel van dit eindwerk.

Full text:
File Size Type Checksum
200500336.07.pdf 1 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1812 keer bekeken en 10 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

VAN OPSTAL, N. (2007). Karakteriseren van C6D6 - detectoren gebruikt voor NRCA-toepassingen. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c1a061a52011ac8de63d70023.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact