About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Energiezuinig koelen en verwarmen door toepassing van betonkernactivering

2008
BOBBAERS, Philip
Industrieel ingenieur bouw

Trefwoorden:

Abstract :
Abstract
Titel: Energiezuinig koelen en verwarmen door toepassing van betonkernactivering.

Auteur: Philip Bobbaers
Promotoren: Lieven Willems (externe promotor, Arcadis Belgium)
Johan Blom (interne promotor)


Betonkernactivering in combinatie met een warmtepomp als alternatief energieopwekkingsysteem is een redelijk nieuwe klimatiseringstechniek binnen de bouwwereld. Dit wordt meestal gebruikt in grote toepassingen zoals kantoorbouw.

Omdat de techniek nieuw is, en dus nog vrij duur, is het nodig om te gaan kijken hoe het geoptimaliseerd kan worden. Dit kan door de eigenschappen en factoren van de betonkernactivering te gaan ontrafelen en zo de belangrijkste en meest be´nvloedende er uit te halen. Een vergelijking met een klassiek verwarmingsysteem kan ook voor- en nadelen opleveren.
Er wordt ook de link gemaakt met de EPB-wetgeving (energieprestatie en binnenklimaat). Deze wetgeving stelt eisen op betreffende isolatiewaarde, energieverbruik en ventilatie in een gebouw. Bij het gebruik van betonkernactivering is het namelijk van essentieel belang dat er een goede opbouw van de bouwschil is zodat er een minimaal aan energieverlies bestaat. Om betonkernactivering toe te passen zijn eigenlijk nog strengere waarden nodig, dus is het de bedoeling om ver onder de EPB-normen te werken.
Als extra worden ook de mogelijke subsidies weergegeven voor dit soort toepassing, daar dit altijd interessant is voor een toekomstige investeerder.

Het project waarbij de toepassing gevolgd en beschreven wordt, heet 'Kantoorgebouw Eijssen' en wordt gerealiseerd door ingenieurbureaus Vika en Arcadis Belgium en architectenbureau Holistic Architecture. Arcadis Belgium zal een deel van het gebouw huren, samen met ING bank. Arcadis doet zelf de opvolging van de technieken betreffende duurzaam bouwen.

Full text:
File Size Type Checksum
200400237_08.pdf 2 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 4358 keer bekeken en 104 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

BOBBAERS, P. (2008). Energiezuinig koelen en verwarmen door toepassing van betonkernactivering. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c1d2a17f3011daab94e94001b.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact