Abstract : Abstract
Beton kan slecht trekspanningen opnemen, waardoor die spanningen worden weggelaten in de klassieke betontheorie. Op die manier is men zeker dat men veilig werkt. Maar de experimenten op beton tonen aan dat als beton begint te scheuren, de spanningen niet meteen nul worden. Ze nemen geleidelijk terug af tot er volledige breuk is. Nu is de vraag of de klassieke betontheorie het beton niet over dimensioneert.
Een semi-analytisch rekenmodel wordt opgesteld waarbij de bijdrage van trekspanningen mee in rekening wordt gebracht. In een eerste fase wordt het scheuren van quasi-brosse materialen gemodelleerd, nadien wordt de invloed van wapening aan het model toegevoegd. Het model wordt geïmplementeerd in Matlab en vergeleken met zowel experimentele waarden als eindige elementenresultaten.
De thesis zal duidelijk maken dat het voorgestelde model de werkelijke situatie goed benadert. De afleidingen zijn wel vereenvoudigd berekend omdat er geen rekening is gehouden met de mogelijke krimp, kruip of temperatuursveranderingen in het materiaal.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
SCHMITTER, R. (2008). Semi-analytische modellering van scheurvorming in gewapende en ongewapende betonnen balken.
Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c1db3ba28011dbfa8188d0098.
|