About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Conceptontwikkeling, ontwerp en realisatie van een bedradingstool

2008
COMHAIR, Jan
MOUCHAERS, Bernd
Industrieel ingenieur elektromechanica

Trefwoorden:

Abstract :
Abstract

Titel: CONCEPTONTWIKKELING, ONTWERP EN REALISATIE VAN
EEN BEDRADINGSTOOL

Door: Jan Comhair
Bernd Mouchaers

Promotoren: Ing. C. Hendrickx MSc. XIOS Hogeschool Limburg
Ing. G. Vanherle MSc. P&V Elektrotechniek
Ing. G. Vanvuchelen MSc. IMA


Deze Masterproef is uitgevoerd op P&V Elektrotechniek, een bedrijf uit Heusden-Zolder dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en assembleren van elektrische schakelborden voor de industrie. Door middel van innovatie wil P&V de loonkosten drukken en zich onderscheiden van de concurrentie. Het project dat ze voor ogen hebben is een bedradingsmachine die een gedeelte van de draden automatisch kan aansluiten in een schakelkast. Dit zou rechtstreeks vanuit de tekensoftware moeten gebeuren, met zo min mogelijk tussenkomst van de mens. Indien het project succesvol is, wil P&V hier een spin-off van maken.

Het eerste deel van de Masterproef bestaat erin een algemeen concept voor de bedradingsmachine uit te denken. Door verschillende methoden naast elkaar te leggen, kan het beste concept voor het project bepaald worden. Het uiteindelijke concept bestaat uit twee robots met speciale tools die samenwerken om de draad aan te sluiten.

Het eigenlijke doel van deze Masterproef is het uitwerken van een deel van de bedradingsmachine. Omdat het totale project erg veel kosten met zich meebrengt, is er gekozen om het meest kritische deel van de machine in de Masterproef te ontwikkelen. Dit is de tool die de draad moet vastnemen en in positie brengen. Deze tool kan men met relatief beperkte kosten ontwikkelen omdat in eerste instantie de aankoop van een robot (met randapparatuur) niet nodig is. Mocht nu uit de Masterproef blijken dat er teveel problemen opduiken bij de ontwikkeling, dan kan men bij P&V alsnog beslissen om het project stil te leggen zonder al te grote financiŽle verliezen.

Om de bedradingstool te ontwikkelen, is eerst een concept van de tool gemaakt. Vervolgens is onderzocht aan welke voorwaarden de belangrijkste componenten moeten voldoen. Op basis hiervan zijn de juiste onderdelen voor de tool geselecteerd. Deze onderdelen zijn samengevoegd in een mechanisch ontwerp. Naast een mechanisch ontwerp, is er ook een pneumatisch en elektrisch schema van de bedradingstool getekend. De Masterproef houdt echter niet alleen de theoretische uitwerking in van de bedradingstool maar omvat ook de praktische realisatie ervan. Dit houdt in dat alle onderdelen besteld, geassembleerd en getest moeten worden. De realisatie loopt echter verder na de inleverdatum van de scriptie (8 mei 2008). Dit werk bestaat vooral uit het afregelen en instellen van alle componenten zodat zij optimaal samenwerken.

Full text:
File Size Type Checksum
200400192_200400441_08.pdf 5 MB Adobe PDF MD5

Appendices:
File Size Type Checksum
200400192_200400441_08_B1.pdf 3 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 3471 keer bekeken en 54 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

COMHAIR, J., MOUCHAERS, B. (2008). Conceptontwikkeling, ontwerp en realisatie van een bedradingstool. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c1e1b365c011e4a9f4b21000d.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact