About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.063 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home
XIOS
Title : Conceptontwikkeling, ontwerp en realisatie van een bedradingstool
Author :
COMHAIR, Jan
MOUCHAERS, Bernd
Abstract : Abstract

Titel: CONCEPTONTWIKKELING, ONTWERP EN REALISATIE VAN
EEN BEDRADINGSTOOL

Door: Jan Comhair
Bernd Mouchaers

Promotoren: Ing. C. Hendrickx MSc. XIOS Hogeschool Limburg
Ing. G. Vanherle MSc. P&V Elektrotechniek
Ing. G. Vanvuchelen MSc. IMA


Deze Masterproef is uitgevoerd op P&V Elektrotechniek, een bedrijf uit Heusden-Zolder dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en assembleren van elektrische schakelborden voor de industrie. Door middel van innovatie wil P&V de loonkosten drukken en zich onderscheiden van de concurrentie. Het project dat ze voor ogen hebben is een bedradingsmachine die een gedeelte van de draden automatisch kan aansluiten in een schakelkast. Dit zou rechtstreeks vanuit de tekensoftware moeten gebeuren, met zo min mogelijk tussenkomst van de mens. Indien het project succesvol is, wil P&V hier een spin-off van maken.

Het eerste deel van de Masterproef bestaat erin een algemeen concept voor de bedradingsmachine uit te denken. Door verschillende methoden naast elkaar te leggen, kan het beste concept voor het project bepaald worden. Het uiteindelijke concept bestaat uit twee robots met speciale tools die samenwerken om de draad aan te sluiten.

Het eigenlijke doel van deze Masterproef is het uitwerken van een deel van de bedradingsmachine. Omdat het totale project erg veel kosten met zich meebrengt, is er gekozen om het meest kritische deel van de machine in de Masterproef te ontwikkelen. Dit is de tool die de draad moet vastnemen en in positie brengen. Deze tool kan men met relatief beperkte kosten ontwikkelen omdat in eerste instantie de aankoop van een robot (met randapparatuur) niet nodig is. Mocht nu uit de Masterproef blijken dat er teveel problemen opduiken bij de ontwikkeling, dan kan men bij P&V alsnog beslissen om het project stil te leggen zonder al te grote financiŽle verliezen.

Om de bedradingstool te ontwikkelen, is eerst een concept van de tool gemaakt. Vervolgens is onderzocht aan welke voorwaarden de belangrijkste componenten moeten voldoen. Op basis hiervan zijn de juiste onderdelen voor de tool geselecteerd. Deze onderdelen zijn samengevoegd in een mechanisch ontwerp. Naast een mechanisch ontwerp, is er ook een pneumatisch en elektrisch schema van de bedradingstool getekend. De Masterproef houdt echter niet alleen de theoretische uitwerking in van de bedradingstool maar omvat ook de praktische realisatie ervan. Dit houdt in dat alle onderdelen besteld, geassembleerd en getest moeten worden. De realisatie loopt echter verder na de inleverdatum van de scriptie (8 mei 2008). Dit werk bestaat vooral uit het afregelen en instellen van alle componenten zodat zij optimaal samenwerken.
Publisher : Xios
Publication date : 2008
Full text :
File Size Type Checksum
200400192_200400441_08.pdf 5 MB Adobe PDF MD5
Appendices :
File Size Type Checksum
200400192_200400441_08_B1.pdf 3 MB Adobe PDF MD5
Type : Electronic Thesis or Dissertation
Language :
  • Dutch
Rights : All rights reserved
Degree name : Industrieel ingenieur elektromechanica
Degree level : Master
Discipline : Automatisering
Grantor of degree : Xios
Department : IWT
Awards :
Status : PUBLISHED
Promotor : ing Chris Hendrickx
External Promotor : Ing. G. Vanherle (P&V Elektrotechniek); ing. G. Vanvuchelen (IMA)
Notes :
Embargo : false
Created : 18/12/2008 16:03
Last modified : 18/12/2008 16:06
Appears in :
2008
Views : 2919
Downloads : 52
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact