About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.063 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Implementatie en validatie van intensiteitsgemoduleerde radiotherapie in het Limburgs Oncologisch Centrum

2008
VANDEWEYER, Vera
Industrieel ingenieur nucleaire technologie

Trefwoorden:

Abstract :
Naam: Vera Vandeweyer, Xios Hogeschool Limburg
Interne promotor: lic. B. Schaeken (ZNA Middelheim ľ Xios Hogeschool Limburg)
Externe promotoren: MSc E. Bressers, MSc K. Bamps (Limburgs Oncologisch Centrum)
Stageplaats: Limburg Oncologisch Centrum, Genk & Hasselt

Titel : Implementatie en validatie van Intensiteitsgemoduleerde Radiotherapie in het Limburg Oncologisch Centrum.

Inleiding: In het Limburgs Oncologisch Centrum werden twee nieuwe lineaire versnellers ge´nstalleerd. Deze versnellers zijn in staat om intensiteit gemoduleerde radiotherapie (IMRT) uit te voeren. Hiervoor moeten een aantal metingen uitgevoerd worden vooraleer deze versnellers klinisch in gebruik kunnen genomen worden. Daarbij dient bijzondere aandacht uit te gaan naar de kleine velden dosimetrie gerelateerd met IMRT. Een tweede deel bestaat uit het onderzoeken in hoever alanine-ESR dosimetrie kan toegepast worden voor kleine velden dosimetrie.

Materialen en methoden: De nieuwe lineaire versnellers van het Limburgs Oncologisch Centrum zijn van het type VARIAN Medical Systems en zijn uitgerust met een meerbladerige collimator. De lineaire versneller van het ZNA Middelheim is van het type Elekta type SLi ge´ntegreerd met Iview. Met beide toestellen werden de outputfactoren van kleine bundels opgemeten met diverse detectoren als ook met alanine-ESR dosimetrie. De metingen voor de validatie van IMRT en stereotactische radiochirugie werden uigevoerd met behulp van de ionisatiekamers IC13 en een pinpoint CC01 gekoppeld aan een electrometer type Burkley alsook met alanine-ESR dosimetrie. De gebruikte fantomen zijn de klassieke waterbak, polystyreen platen (vast water), antropomorf fantoom en het IMRT fantoom. De planningen van de behandeling werden uitgevoerd met het Eclipse 8.0 systeem voor IMRT en met Brainscan 3.2 voor stereotactische radiochirugie..

Resultaten : De resultaten van de Alanine-ESR dosimetrie gemeten op de Varian van het LOC, gebruikt voor het opmeten van de outputfactoren komen overeen met de resultaten van de andere detectoren binnen een variatie van gemiddeld 3.5% voor 6MV en 2% voor 15MV. De resultaten van dezelfde metingen opgemeten in het ZNA Middelheim met een Elekta geven een systematische onderschatting ten opzichte van de andere detectoren. De resultaten van de validatie van IMRT zijn overeenkomstig met die van Eclipse 8.0 met een gemiddelde variatie van 2,5%. De resultaten van de validatie van stereotactische radiochirugie zijn ook overeenkomstig met de berekening van Brainscan 3.2 met een gemiddelde variatie van 1,7%.

Besluit : De validatie van zowel IMRT als stereotactische radiochirugie zijn aanvaardbaar. De outputfactoren opgemeten door middel van alanine-ESR dosimetirie met het toestel Varian zijn goed, maar de metingen van de outputfactoren in het ZNA middelheim opgemeten door middel van alanine-ESR dosimetrie vertonen een systematische onderschatting. Na onderzoek naar mogelijke oorzaken werd geen afdoende verklaring gevonden.

Full text:
File Size Type Checksum
masterproef.pdf 3 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 2977 keer bekeken en 29 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

VANDEWEYER, V. (2008). Implementatie en validatie van intensiteitsgemoduleerde radiotherapie in het Limburgs Oncologisch Centrum. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c1ebb4538011ecb2e78570026.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact