About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Ontwikkeling van een één-microfoonmethode voor akoestische impedanties

2008
GEUNS, Wouter
Industrieel ingenieur elektronica

Trefwoorden:

Abstract :
De bedoeling van dit eindwerk is het onderzoeken van een nieuwe methode om akoestische impedantie te meten. De bestaande methode gebruikt 2 microfoons en een luidspreker.Dit noemt men de twee-microfoons-transferfunctie-methode. De nieuwe methode gebruikt enkel 1 microfoon en een luidspreker. Genaamd de één-microfoon-transferfunctie-methode.

De methode bestaat erin dat we 1 meting zullen uitvoeren met onze praktische opstelling en deze gegevens overzetten op pc. In praktijk zullen we de transfert functie P4/qs ( P4 = druk gemeten door de sensor en qs = stroom door de luidspreker komende uit de versterker) meten. Met deze gegevens zullen we de ongekende impedantie berekenen.

Eerst hebben we de twee-microfoons-transferfunctie-methode bestudeerd en ook kennis opgedaan van akoestiek. Daarna hebben we de bestaande opstelling die men gebruikte bij de twee-microfoons-transferfunctie-methode omgebouwd zodat we deze opstelling kunnen gebruiken voor de één-microfoon-transferfunctie-methode.

Er zijn ook een paar storende factoren die onze meting beïnvloeden. Namelijk de impedantie van de versterker, want we meten de spanning uit de versterker die over onze luidspreker staat. Ook de transfertfunctie van de luidspreker zelf beïnvloedt onze meting. De impedantie van de versterker hebben we kunnen elimineren door in plaats van de spanning uit de versterker te meten, de spanning over een gekende weerstand te meten (deze weerstand zetten we achter de versterker en voor de luidspreker). In ons programma waar we onze ongekende impedantie mee berekenen zullen we de gemeten spanning delen door de waarde van onze gekende weerstand. Daar dat onze weerstand in serie staat met de luidspreker kennen we nu de stroom door onze luidspreker.

De gegevens waaruit we onze ongekende impedantie berekenen is nu P/q"s (met q"s = stroom door de luidspreker).

Eerst moesten we een model van onze opstelling hebben in een simulatieprogramma. Hiervoor kozen we spice. Eerst hebben we in spice een model opgesteld met een ideale bron. Met dit model stelden we onze formules op. Om te controleren of ons model correct is hebben we verschillende metingen gedaan met onze opstelling en deze vergeleken met metingen gedaan in spice met ons model.. Daarna hebben we ons model uitgebreid door onze luidspreker in het model te steken i.p.v. onze ideale bron. Hierna stelden we een formule op voor de druk die onze sensor meet. De berekeningen deden we in matlab. Deze formule hebben we gecontroleerd door p4 te berekenen in matlab en p4 te meten in spice. Met deze formule konden we een nieuwe formule uitwerken en uiteindelijk de ongekende impedantie te berekenen.


Full text:
File Size Type Checksum
200300464_08.thesis.pdf 1 MB Adobe PDF MD5

Appendices:
File Size Type Checksum
200300464_08.B11.PCB_106b.pdf 55 KB Adobe PDF MD5
200300464_08.B9.manual_spice3.pdf 297 KB Adobe PDF MD5
200300464_08.B10.KU516-Luidspreker.pdf 229 KB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 2785 keer bekeken en 29 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

GEUNS, W. (2008). Ontwikkeling van een één-microfoonmethode voor akoestische impedanties. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c1ebb4538011ecf3b240b003d.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact