About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.063 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home
XIOS
Title : Ontwikkeling van een één-microfoonmethode voor akoestische impedanties
Author :
GEUNS, Wouter
Abstract : De bedoeling van dit eindwerk is het onderzoeken van een nieuwe methode om akoestische impedantie te meten. De bestaande methode gebruikt 2 microfoons en een luidspreker.Dit noemt men de twee-microfoons-transferfunctie-methode. De nieuwe methode gebruikt enkel 1 microfoon en een luidspreker. Genaamd de één-microfoon-transferfunctie-methode.

De methode bestaat erin dat we 1 meting zullen uitvoeren met onze praktische opstelling en deze gegevens overzetten op pc. In praktijk zullen we de transfert functie P4/qs ( P4 = druk gemeten door de sensor en qs = stroom door de luidspreker komende uit de versterker) meten. Met deze gegevens zullen we de ongekende impedantie berekenen.

Eerst hebben we de twee-microfoons-transferfunctie-methode bestudeerd en ook kennis opgedaan van akoestiek. Daarna hebben we de bestaande opstelling die men gebruikte bij de twee-microfoons-transferfunctie-methode omgebouwd zodat we deze opstelling kunnen gebruiken voor de één-microfoon-transferfunctie-methode.

Er zijn ook een paar storende factoren die onze meting beïnvloeden. Namelijk de impedantie van de versterker, want we meten de spanning uit de versterker die over onze luidspreker staat. Ook de transfertfunctie van de luidspreker zelf beïnvloedt onze meting. De impedantie van de versterker hebben we kunnen elimineren door in plaats van de spanning uit de versterker te meten, de spanning over een gekende weerstand te meten (deze weerstand zetten we achter de versterker en voor de luidspreker). In ons programma waar we onze ongekende impedantie mee berekenen zullen we de gemeten spanning delen door de waarde van onze gekende weerstand. Daar dat onze weerstand in serie staat met de luidspreker kennen we nu de stroom door onze luidspreker.

De gegevens waaruit we onze ongekende impedantie berekenen is nu P/q"s (met q"s = stroom door de luidspreker).

Eerst moesten we een model van onze opstelling hebben in een simulatieprogramma. Hiervoor kozen we spice. Eerst hebben we in spice een model opgesteld met een ideale bron. Met dit model stelden we onze formules op. Om te controleren of ons model correct is hebben we verschillende metingen gedaan met onze opstelling en deze vergeleken met metingen gedaan in spice met ons model.. Daarna hebben we ons model uitgebreid door onze luidspreker in het model te steken i.p.v. onze ideale bron. Hierna stelden we een formule op voor de druk die onze sensor meet. De berekeningen deden we in matlab. Deze formule hebben we gecontroleerd door p4 te berekenen in matlab en p4 te meten in spice. Met deze formule konden we een nieuwe formule uitwerken en uiteindelijk de ongekende impedantie te berekenen.

Publisher : Xios
Publication date : 2008
Full text :
File Size Type Checksum
200300464_08.thesis.pdf 1 MB Adobe PDF MD5
Appendices :
File Size Type Checksum
200300464_08.B11.PCB_106b.pdf 55 KB Adobe PDF MD5
200300464_08.B9.manual_spice3.pdf 297 KB Adobe PDF MD5
200300464_08.B10.KU516-Luidspreker.pdf 229 KB Adobe PDF MD5
Type : Electronic Thesis or Dissertation
Language :
  • Dutch
Rights : All rights reserved
Degree name : Industrieel ingenieur elektronica
Degree level : Master
Discipline : IC
Grantor of degree : Xios
Department : IWT
Awards :
Status : PUBLISHED
Promotor : J. Boutsen
External Promotor : dr.ir.ing. Renee Boonen (KU Leuven)
Notes :
Embargo : false
Created : 13/01/2009 10:03
Last modified : 13/01/2009 10:05
Appears in :
2008
Views : 2682
Downloads : 29
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact