About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Studie naar mogelijke oplossingen voor noodwoningen

2008
HADERMANN, Ward
Bouwkunde

Trefwoorden:

Abstract :
3. Abstract.

Jaarlijks gebeuren er verschillende rampen over de hele wereld. Denk daarbij maar aan de aardbevingen in Pakistan, overstromingen in China of de tsunami in IndonesiŽ. Bij deze rampen zijn er soms wel tienduizenden mensen die plotseling alles wat ze hebben verliezen. Om deze mensen in de eerste plaats een kans te geven om te overleven, maar later ook een kans te geven op een heropbouw worden er vaak bij dergelijke rampen vluchtelingenkampen opgebouwd.
Deze scriptie zal handelen over het onderzoek naar een degelijke noodwoning die snel een eenvoudig in elkaar gezet kan worden. En tegelijkertijd de inwoners toch nog het nodige basiscomfort te geven dat ze nodig hebben om in menswaardige omstandigheden te (over)leven.
In deze thesis zal er daarom een noodwoning ontworpen worden die bestaat uit stellingmateriaal. Dit materiaal heeft het voordeel dat het eenvoudig te gebruiken is, en dat de verschillende onderdelen waaruit de noodwoning zal bestaan onmiddellijk beschikbaar zijn en enkel nog moeten getransporteerd worden naar de plaats waar de noodwoningen moeten worden opgezet. Een bijkomend voordeel van het werken met stellingen is dat deze ook kunnen gebruikt worden bij de heropbouw van de regio. Uiteraard moet er dan wel een overschot aan stellingmateriaal zijn die kan gebruikt worden tijdens de heropbouw, als iedereen nog in de noodwoning leeft. Naarmate de heropbouw vordert zal er meer stellingmateriaal beschikbaar komen.
Naast de constructie uit stellingmateriaal zal er ook gekeken worden naar een alternatief. Hiervoor wordt er gekozen voor bamboe. Het werken met bamboe heeft als voordeel dat het in vele gevallen ter plaatse beschikbaar is en dat de lokale bevolking vertrouwd is met het materiaal. Wel moet er bij het werken met natuurlijke materialen op gelet worden dat dit geen grote onherstelbare schade aan de natuur zal opleveren.
Nadien worden de 2 materialen en de verschillende ontwerpen met elkaar vergeleken en wordt er besloten welk materiaal en welk ontwerp het meest geschikt is om in bepaalde situaties gebruikt te worden.


Full text:
File Size Type Checksum
200400106_08.pdf 4 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 3721 keer bekeken en 51 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

HADERMANN, W. (2008). Studie naar mogelijke oplossingen voor noodwoningen. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c204797990120e75c54160006.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact