About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.063 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home
XIOS
Title : Ontwerp van een automatisch inlaadsysteem voor sigaren
Author :
VAN DER PERRE, Joachim
Abstract : Het Zweedse Swedish Match heeft elf vestigingen in verschillende landen waaronder Swedish Match Cigars te Houthalen. Het bedrijf heeft vijf productcategorieën – snus/snuff , pruimtabak, pijptabak, sigaren en aanstekers/lucifers.
De vestiging in Houthalen zorgt voornamelijk voor de productie en distributie van sigaren, maar is ook recent gestart met het produceren van filtertips.

Tijdens mijn zoektocht naar een stagebedrijf kwam ik in contact met Swedish Match. Het bedrijf stelde voor om een probleem i.v.m. het inladen van sigaren te analyseren en om een oplossing te zoeken voor de optimalisatie van het inlaadproces.
Aangezien de aard van het probleem nauw aansloot bij de opleiding elektromechanica heb ik niet getwijfeld om deze uitdaging aan te gaan.

Omdat het slechts een negen weken durende stage was, moest er vrij snel een grondige analyse van het probleem gemaakt worden zodat bij de aanvang van de stage direct begonnen kon worden aan het ontwerp van het automatische inlaadsysteem.

Het probleem stelt zich op de maakafdeling 'HTL' (Homogenised Leaf Tobacco) waar sigaren voorzien worden van een dekblad (een sigaar bestaat meestal uit drie delen – binnengoed, omblad en dekblad). De sigaren afkomstig van het verwerkingsproces worden momenteel manueel in een houten bak geplaatst en aangezien de sigaren nog vochtig en dus ook kwetsbaar zijn gaat dit vaak gepaard met beschadigingen.
De opdracht bestaat dus in het ontwerpen van een automatische inlader (tray filler) waarbij de sigaren automatisch en met een minimale wrijving in de bak worden geplaatst. Bovendien moet het mogelijk zijn om verschillende formaten van sigaren in te kunnen laden hetgeen het gebruik van verschillende "formaatdelen" noodzakelijk maakt.

Dankzij het gebruik van een zogenaamde 'jacobsladder' ( twee t.o.v. elkaar bewegende tandlatten) wordt het mogelijk om de sigaren met een minimale wrijving te transporteren. Door gebruik te maken van twee persluchtcilinders en een systeem om de laadbak te laten zakken wordt het mogelijk om de sigaren zonder al te veel wrijving in de laadbak te schuiven. Het hele gebeuren wordt gestuurd door middel van een PLC. Hiermee worden signalen uitgestuurd en ingelezen waarop vervolgens de inlader gepast kan reageren.
Publisher : Xios
Publication date : 2008
Full text :
File Size Type Checksum
200400272_08.pdf 5 MB Adobe PDF MD5
Appendices :
File Size Type Checksum
Type : Electronic Thesis or Dissertation
Language :
  • Dutch
Rights : All rights reserved
Degree name : Electromechanica
Degree level : Bachelor
Discipline : Klimatisatie
Grantor of degree : Xios
Department : IWT
Awards :
Status : PUBLISHED
Promotor : Marc Vercammen
External Promotor : Dominique Sevit (Swedish Match)
Notes :
Embargo : false
Created : 04/05/2009 12:12
Last modified : 04/05/2009 12:12
Appears in :
2008
Views : 2458
Downloads : 30
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact