Abstract : De laatste jaren worden er meer en meer woningen in beton gebouwd. Hiervoor zijn er een aantal verschillende bouwtechnieken mogelijk. Bij ETIB nv wordt een nieuwe techniek gebruikt om betonwoningen te bouwen onder de merknaam CONCRETE HOUSE. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van holle geprefabriceerde wanden. Deze worden na plaatsing volgestort met vers beton om één geheel te bekomen.
Sinds 2006 is het voor elke woning, die gebouwd of verbouwd wordt, verplicht om aan een bepaald niveau van thermische isolatie (K-peil) en energieprestatie (E-peil) te voldoen. Hierdoor rees bij ETIB nv de vraag om het gedrag van het nieuwe type woning in de EPB regelgeving te onderzoeken. Als basis wordt er bij ETIB nv gestreefd om zo veel mogelijk compact te bouwen, waarbij de kelderruimte als leefruimte kan dienst doen.
Het begin van de masterproef bevat een beschrijvend deel over beton en zijn karakteristieken en over de verschillende betonbouwtechnieken. Daarna is het de beurt aan de analyse van de energieprestatie van de betonwoning. Hierbij is er vooral aandacht besteed aan de luchtdichtheid en thermische inertie omdat deze aanzienlijk zullen verschillen t.o.v. de klassieke bouw methode (metselwerk/houtbouw). Hiervoor werden er enkele specifieke proeven uitgevoerd.
Als besluit zijn er enkele conclusies getrokken en werden de voor- en nadelen op een rij gezet in vergelijking met de klassieke bouwmethodes. Zo heeft deze bouwwijze een zeer goede luchtdichtheid en werd er aangetoond dat de thermische inertie een belangrijk voordeel is van de betonwoningen. Hierdoor kan er vrij gemakkelijk voldaan worden aan de eisen van een lage energiewoning.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
VAN DEN EYNDE, G. (2009). Bouwen van en leven in een betonwoning.
Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2510679f01254a59ae3100c4.
|