About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.063 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home
XIOS
Title : Luchtdichtheid prefab betonnen woning en vergelijking thermische eigenschappen van niet-traditionele bouwsystemen
Author :
BIESMANS, Ron
Abstract : De luchtdichtheid van woningen is een punt waar tegenwoordig meer en meer aandacht aan besteed wordt. Omdat de luchtdichtheid van traditionele woningen al meermaals besproken is gaat deze thesis over de luchtdichtheid van woningen opgetrokken uit prefab beton. Uit de resultaten van deze thesis zal blijken dat de luchtdichtheid van deze woningen goed is. Om deze reden werd er een vergelijkende studie gemaakt van de dynamische thermische eigenschappen van verschillende niet-traditionele bouwsystemen; prefab betonnen woningen, houtskeletbouw woningen en massiefbouw woningen.

Om te beginnen werd een fabrikant gezocht van prefab betonnen woningen. Na een lange zoektocht werd de firma Concrete House uit Olen gevonden. Zij waren bereid om mee te werken aan deze thesis en hebben dan ook duidelijke informatie aangeleverd over hun bouwsysteem. Samen met Concrete House werd een blowerdoortest bijgewoond om een beter beeld te krijgen van de luchtdichtheid van hun woningen. De dynamische thermische eigenschappen van de betonnen, houtskeletbouw en massiefbouw woningen zijn berekend en vergeleken door gebruik te maken van de ISO 13786 norm.

De twee woningen die getest werden met een blowerdoor haalden respectievelijk een n50-waarde van 1,5 en 1,3. Deze woningen zijn zeer luchtdicht zonder dat er extra maatregelen werden getroffen. Uit de berekeningen die gemaakt zijn met behulp van de ISO 13786 norm volgt dat prefab betonnen en massiefbouw woningen een grote capaciteit hebben om warmte van de buitenomgeving op te slaan en deze op een later tijdstip binnen terug af te geven.

Gezien het feit dat men tegenwoordig zo luchtdicht mogelijk wil bouwen kan het interessant zijn om te opteren voor een woning uit prefab beton. Ook is het grote capacitief gedrag van de wanden een extra voordeel wat deze woningen hebben ten opzichte van de andere niet-traditionele bouwsystemen.

Publisher : Xios
Publication date : 2009
Full text :
File Size Type Checksum
200500442_09.pdf 2 MB Adobe PDF MD5
Appendices :
File Size Type Checksum
Type : Electronic Thesis or Dissertation
Language :
  • Dutch
Rights : All rights reserved
Degree name : Master in de industriŽle wetenschappen: Bouwkunde
Degree level : Master
Discipline : Bouwkunde
Grantor of degree : Xios
Department : IWT
Awards :
Status : PUBLISHED
Promotor : Wesley Ceulemans
External Promotor : arch. ir. Kristien Asnong (Steunpunt duurzaam bouwen)
Notes :
Embargo : false
Created : 07/12/2009 8:56
Last modified : 07/12/2009 9:03
Appears in :
2009
Bouwkunde
Bouw
Views : 3613
Downloads : 170
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact