About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Verhogen van de bedrijfszekerheid en efficiŽntie van een warmtesysteem

2009
THAENS, Rob
Master in de industriŽle wetenschappen: Elektromechanica

Trefwoorden:

Abstract :
De masterproef vindt plaats in het bedrijf SAPPI (ťťn van de grootste papierproducenten ter wereld) op de afdeling CTMP. Op deze afdeling wordt pulp, de basisgrondstof voor papier geproduceerd. Buiten pulp wordt er ook stoom geproduceerd. Het doel van de masterproef is energie en dus ook kosten te besparen op de afdeling CTMP.

De masterproef ging van start door het maken van enkele blackboxen van de afdeling CTMP. Deze blackboxen geven in ťťn oogopslag de energieverdeling weer.

De stoomproductie is niet constant en de factoren die hier invloed op hebben waren niet tot in detail gekend. Een grondige analyse van de warmtestromen die invloed hebben op de stoomproductie bleek dus noodzakelijk. Uit deze analyse is gebleken dat er potentieel bestaat om het warmtesysteem een hogere efficiŽntie en meer bedrijfszekerheid te geven.

De bedrijfszekerheid van de warmtewisselaars wordt in deze masterproef verhoogd door enkele veranderingen aan het bestaande systeem. Er wordt ook een efficiŽntiecijfer voor de warmtewisselaars ontwikkeld dat dagelijks in een productierapport wordt weergegeven. Zowel de veranderingen in het systeem als het efficiŽntiecijfer worden tegenwoordig al gebruikt.

De efficiŽntie wordt vergroot door de overtollige energie in het rioolwater te gebruiken om het bedrijfswater voor te verwarmen. Dit zou de plaatsing van een warmtewisselaar vereisen. Deze warmtewisselaar zou jaarlijks 408.000 Ä besparen en zichzelf terug betalen na slechts vier maanden. Deze investering werd door SAPPI op het investeringsplan van 2010 gezet.


Full text:
File Size Type Checksum
200400028_09..pdf 1 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1746 keer bekeken en 18 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

THAENS, R. (2009). Verhogen van de bedrijfszekerheid en efficiŽntie van een warmtesysteem. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2554bd3c01258ce844dd00c6.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact