About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Bimorfe Pizo-Elektrische Cantilever

2009
LIEBEN, Kristof
Master industrile wetenschappen elektronica: ICT

Trefwoorden:

Abstract :
Bimorfe pizo-elektrische cantilevers zijn een type van akoestische sensoren bestaande uit een combinatie van twee materialen waarvan n pizo-elektrische eigenschappen heeft. Hierdoor is het mogelijk om op basis van een welgekozen contactgeometrie het geheel te laten trillen.

In vergelijking met klassieke cantilevers, zoals gebruikt in een atomaire krachtmicroscoop, heeft dit als voordeel dat zowel actuatie als detectie met hetzelfde circuit kan gebeuren.
Er is dus geen nood aan een optisch detectiesysteem.

Bimorfe cantilevers vertonen meerdere resonantiefrequenties afhankelijk van contactgeometrie, etc. Deze resonantiefrequenties zijn gevoelig aan de omgevingsfactoren van de cantilever, e.g. temperatuur, druk, gas, maar ook aan een eventuele massa die op de cantilever aangebracht wordt. Bimorfe cantilevers kunnen dus gebruikt worden als sensor voor deze verschillende parameters. De nauwkeurigheid waarmee dit kan gebeuren is rechtstreeks afhankelijk van de precisie waarmee de resonantiefrequenties en eventuele verschuivingen hiervan kunnen opgemeten worden.

Niettegenstaande het feit dat de diamantgebaseerde bimorfe cantilevers die aan de UHasselt-IMO worden onderzocht nog niet elektronisch geoptimaliseerd zijn, ligt de nadruk in deze thesis op het ontwerpen van een elektronisch circuit dat de cantilevers kan actueren en de resonantiefrequenties kan detecteren, bepalen, en volgen. Met het oog op toekomstige productie is het einddoel een goedkope, simpele maar betrouwbare schakeling. Vanuit een theoretische standpunt zijn er een aantal circuits voorgesteld, gebouwd en uitvoerig getest. De behaalde resultaten vormen het startpunt voor verdere ontwikkelingen in combinatie met bimorfe cantilevers op basis van nanokristallijn CVD diamant en pizo-elektrisch aluminium nitride.


Full text:
File Size Type Checksum
200301035_09.pdf 5 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1998 keer bekeken en 17 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

LIEBEN, K. (2009). Bimorfe Pizo-Elektrische Cantilever. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2554bd3c01258d5fea1600e9.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact