About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Studie voor de fysische eigenschappen van vakkartonnen verpakkingen in functie van de relatieve vochtigheid

2009
VAN GORP, Kathleen
Master in de industriële wetenschappen: Verpakkingstechnologie

Trefwoorden:

Abstract :
Waar vlakkarton vroeger als liner in golfkarton werd gebruikt, vindt men het tegenwoordig steeds vaker als verpakkingsmateriaal op zich terug. Van de invloed van relatieve vochtigheid (RV) op de fysische eigenschappen van vlakkartonnen dozen zijn echter nog maar zeer weinig resultaten gekend. De doelstelling van deze masterproef is dan ook een studie voeren naar deze eigenschappen bij verschillende RV. Hiervoor zijn 9 verschillende vlakmaterialen en 8 types verpakkingen onderzocht. De geteste materialen en verpakkingen zijn er allemaal die in Philips Turnhout worden gebruikt of die door hun leverancier ter beschikking zijn gesteld.
Om de fysische eigenschappen van vlakkarton te kunnen bepalen is ervoor gekozen om volgende testen uit te voeren: diktemeting, gramgewicht/ vochtgehalte, buigweerstand, RCT en BCT. De materialen voor de diktemeting zijn geconditioneerd bij 23°C en 50% RV, voor de andere testen zijn de materialen geconditioneerd bij 23°C en 30%, 50%, 70% en 90% RV. De testen zijn allemaal uitgevoerd in het geconditioneerde labo (23°C/50%RV) van het VerpakkingsCentrum in Diepenbeek.
Uit de studie is gebleken dat de fysische eigenschappen van vlakkartonnen verpakkingen afnemen wanneer de RV toeneemt. De factoren die hierbij de meeste invloed hebben, zijn het soort materiaal en het gramgewicht. Het type verpakking heeft geen zichtbare invloed op de kwaliteitsafname. De afname van de fysische eigenschappen is telkens het grootst vanaf ongeveer 70% RV. Omdat de verschillende conditioneringen vrij ver uit elkaar liggen, is het moeilijk om hier een exacte waarde op te zetten, verdere testen kunnen hier meer duidelijkheid brengen. De ringstuikweerstand kan tot ongeveer 60% van zijn weerstand verliezen bij 90% RV. De compressieweerstand van een doos kan tot 70% zijn afgenomen bij 90% RV. De buigweerstand neemt in mindere mate af, tot ongeveer 40% bij 90% RV. Bij de buigweerstand is ook gekeken naar de rillijnverzwakking, er was echter geen grote invloed van RV op de rillijnverzwakking zichtbaar.
Het vlakmateriaal B neemt het meeste vocht op niettegenstaande de fysische eigenschappen het minst achteruit gaan. Bij het materiaal A daarentegen gaan de fysische eigenschappen het meest achteruit bij een stijgende relatieve vochtigheid, het vlakmateriaal C volgt het vlakmateriaal A tot rond de 70% RV en daarna presteert het merkelijk beter dan A.
Een mogelijke uitbreiding op deze masterproef is het vergelijken van vlakkarton met golfkarton, het vlakkarton bij meerdere condities testen, …

Full text:
File Size Type Checksum
200500146_09.pdf 1 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1846 keer bekeken en 23 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

VAN GORP, K. (2009). Studie voor de fysische eigenschappen van vakkartonnen verpakkingen in functie van de relatieve vochtigheid. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2554bd3c0125925f71530119.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact