About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Thermisch en akoestisch onderzoek bij vergaderzalen met toepassing van betonactivering

2009
FREDERICKX, Jelle
Master in de industriŽle wetenschappen: Bouwkunde

Trefwoorden:

Abstract :
Van beton is geweten dat dit een betrouwbaar constructiemateriaal is. Buiten de eigenschappen zoals sterkte, brandweerstand en luchtgeluidsisolatie heeft beton nog meer te bieden. Het grote accumulerend vermogen van beton kan ingezet worden voor een energiezuinige en efficiŽnte klimaatregeling die zowel in de zomer en in de winter voor een comfortabele binnentemperatuur zorgt. Het accumulerend vermogen van beton is het vermogen om energie, onder de vorm van warmte, op te slaan en dit later te gaan benutten. Op deze eigenschap van beton is betonkernactivering gebaseerd.
Betonkernactivering heeft ook nadelen. Zo moet het betonoppervlak van het plafond en vloer zo veel mogelijk vrijgehouden worden. Dit omdat het grootste deel van de warmte energie wordt uitgewisseld door straling en de rest door convectie. Indien er een verlaagd plafond zou geplaatst wordt, dan gaat dit stralingsaandeel verloren. Omdat dit verlaagd plafond meestal de ruimteakoestiek verbeterd, kan er in sommige gevallen een nadelige ruimteakoestiek zijn. Maatregelen die hiervoor meestal getroffen worden is het aanbrengen van plafondeilanden, baffels en akoestische wandpanelen.
Omdat in BelgiŽ steeds meer betonkernactivering wordt toegepast, en dan vooral in kantoorgebouwen, is het interessant om wat dieper op het akoestische probleem in te gaan.
Eerst wordt uitgelegd wat betonkernactivering juist is, en hoe het werkt. Daarna worden enkele zaken besproken ivm akoestiek en geluidsabsorptie. Dit is belangrijk om te begrijpen wat juist het probleem is dat kan voorkomen bij betonkernactivering.
Daarna worden enkele berekeningen gemaakt ivm de accumulatiecapaciteit van een Climadeck welfsel. Ook wordt er besproken hoe warmteovergangscoŽfficiŽnten kan berekend worden en dit zowel voor het stralingsaandeel, het convectieaandeel en uiteindelijk de totale warmteovergangscoŽfficiŽnt. Deze wordt vergeleken met de normwaarde die over het algemeen gebruikt wordt bij berekeningen.
Over akoestiek wordt er uitgelegd hoe de nagalmtijd en spraakverstaanbaarheid kan berekend worden.
Uiteindelijk worden al deze berekeningen toegepast op een fictieve vergaderzaal. Eerst wordt van deze vergaderzaal de nagalmtijd bepaald. Hieruit kan worden bepaald hoeveel geluidsabsorberend materiaal er moet worden toegevoegd om een goede nagalmtijd te hebben. Ten slotte wordt het verlies in warmteafgifte berekend bij het toevoegen van een bepaald percentage plafondeiland. 

Full text:
File Size Type Checksum
200400924_09.pdf 3 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 2563 keer bekeken en 26 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

FREDERICKX, J. (2009). Thermisch en akoestisch onderzoek bij vergaderzalen met toepassing van betonactivering. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2596f7bd0125a112a48a0052.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact