Abstract : Van beton is geweten dat dit een betrouwbaar constructiemateriaal is. Buiten de eigenschappen zoals sterkte, brandweerstand en luchtgeluidsisolatie heeft beton nog meer te bieden. Het grote accumulerend vermogen van beton kan ingezet worden voor een energiezuinige en efficiënte klimaatregeling die zowel in de zomer en in de winter voor een comfortabele binnentemperatuur zorgt. Het accumulerend vermogen van beton is het vermogen om energie, onder de vorm van warmte, op te slaan en dit later te gaan benutten. Op deze eigenschap van beton is betonkernactivering gebaseerd.
Betonkernactivering heeft ook nadelen. Zo moet het betonoppervlak van het plafond en vloer zo veel mogelijk vrijgehouden worden. Dit omdat het grootste deel van de warmte energie wordt uitgewisseld door straling en de rest door convectie. Indien er een verlaagd plafond zou geplaatst wordt, dan gaat dit stralingsaandeel verloren. Omdat dit verlaagd plafond meestal de ruimteakoestiek verbeterd, kan er in sommige gevallen een nadelige ruimteakoestiek zijn. Maatregelen die hiervoor meestal getroffen worden is het aanbrengen van plafondeilanden, baffels en akoestische wandpanelen.
Omdat in België steeds meer betonkernactivering wordt toegepast, en dan vooral in kantoorgebouwen, is het interessant om wat dieper op het akoestische probleem in te gaan.
Eerst wordt uitgelegd wat betonkernactivering juist is, en hoe het werkt. Daarna worden enkele zaken besproken ivm akoestiek en geluidsabsorptie. Dit is belangrijk om te begrijpen wat juist het probleem is dat kan voorkomen bij betonkernactivering.
Daarna worden enkele berekeningen gemaakt ivm de accumulatiecapaciteit van een Climadeck welfsel. Ook wordt er besproken hoe warmteovergangscoëfficiënten kan berekend worden en dit zowel voor het stralingsaandeel, het convectieaandeel en uiteindelijk de totale warmteovergangscoëfficiënt. Deze wordt vergeleken met de normwaarde die over het algemeen gebruikt wordt bij berekeningen.
Over akoestiek wordt er uitgelegd hoe de nagalmtijd en spraakverstaanbaarheid kan berekend worden.
Uiteindelijk worden al deze berekeningen toegepast op een fictieve vergaderzaal. Eerst wordt van deze vergaderzaal de nagalmtijd bepaald. Hieruit kan worden bepaald hoeveel geluidsabsorberend materiaal er moet worden toegevoegd om een goede nagalmtijd te hebben. Ten slotte wordt het verlies in warmteafgifte berekend bij het toevoegen van een bepaald percentage plafondeiland.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
FREDERICKX, J. (2009). Thermisch en akoestisch onderzoek bij vergaderzalen met toepassing van betonactivering.
Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2596f7bd0125a112a48a0052.
|