About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Efficientieverhogende maatregelen in een packaging-afdeling: optimalisatie van een palletiseerrobot en detectiesysteem

2009
HEYLEN, Didier
Master in de industriŽle wetenschappen: Verpakkingstechnologie

Trefwoorden:

Abstract :
Tenneco Sint-Truiden, een vestiging van de groep Tenneco Inc, staat in voor de productie en het verpakken van schokdempers. Voor de primaire verpakking wordt gebruik gemaakt van kartonnen dozen en automatische verpakkingsmachines. Deze studie bestaat uit drie deelprojecten, waarbij Tenneco een verhoogde efficiŽntie en zekerheid in de Packing afdeling nastreeft, door het optimaliseren van de palletisseerrobot Ro-ber , het implementeren van een detectie-eenheid op de verpakkingsmachine Langenpac en het optimaliseren van de detectie van mounting bearings op de modular assembly tafel voor de A4 schokdempers.
Het eerste project handelt over het verbeteren van de verpakkingsrobot Ro-ber en kan opgedeeld worden in twee fasen. De eerste fase werd gebruikt om de dozen te inventariseren en aan de hand daarvan twee dozen te selecteren die de grootste problemen veroorzaakten. Er traden twee grote problemen op. Het eerste was te wijten aan de instelmethode van de vacuŁmkamers, deze was niet flexibel genoeg voor de optimale plaatsing van de vacuŁmkamers te bekomen. Het tweede probleem was de kracht van de vacuŁmgrijper, deze kon niet voldoende vacuŁm ontwikkelen om de zwaardere dozen op te heffen. Aan de hand van testen werd er in beide gevallen een inventieve, gebruiksvriendelijk en economisch verantwoorde oplossing bekomen.
In het tweede project is het grote probleem dat er door de onoplettendheid van werknemers op geregelde tijdstippen een lege doos wordt verpakt en in het magazijn belandt. Hierdoor moet er onnodig tijd besteedt worden aan het zoeken van deze dozen, dewelke anders nuttig kan besteed worden. Er was dus nood aan een detectiesysteem dat registreert of er wel degelijk een schokdemper aanwezig is. Aangezien een schokdemper voor het grootste deel uit metaal bestaat werd er gezocht naar methodes om metaal te detecteren. Een ideale oplossing voor dit probleem vereist een detector die efficiŽnt metalen detecteert, die mobiel is en bovendien toepasbaar is voor verschillende maten van dozen en types van schokdemper. Deze studie geeft een overzicht van een aantal mogelijkheden met betrekking tot metaaldetectie. Elk principe wordt toegelicht en de voor- en nadelen worden ten opzichte van mekaar afgewogen. Het uiteindelijke voorstel van de 'inductieve naderingssensor' bleek het eenvoudigste te implementeren en uit de testen bleek dit een zeer betrouwbaar systeem te zijn om de kwaliteit van de schokdemper te garanderen en te verbeteren.
Het derde project had als doel de bestaande detectie te vervangen. Het nut van de detectie op de assembly tafel is het onderscheiden van op het eerste zicht twee identieke mounting bearing, dit zijn opzetstukken die nodig zijn om de demper aan de auto te bevestigen. De detectie die men momenteel gebruikt bestaat uit twee contactenpennetjes. Deze contacten geven aan of het stuk juist is wanneer beide contactpunten in contact komen met het metaal van de bearing. Helaas blijkt dit systeem niet zo degelijk te zijn en zijn er vaak haperingen. Dit komt omdat er slechts een minimaal hoogteverschil is tussen de gebruikte contactpunten op de beide stukken. Het voorstel voor de nieuwe detectie is eigenlijk een andere toepassing van een naderingssensor. Deze detecteert of er op een specifieke plaats een laagje rubber aanwezig is of niet. De grootste troef van dit voorstel is dat er bij de huidige detectie slechts een van de contacten moet vervangen worden door een sensor.
Alle bevindingen uit deze masterproef dragen elk op een andere manier bij tot het verbeteren en optimaliseren van de dagelijkse activiteiten in de Packing afdeling van Tenneco Sint-Truiden. Vooral het verbeteren van de palletiseerrobot is een grote stap vooruit

Full text:
File Size Type Checksum
200300903_09.pdf 6 MB Adobe PDF MD5

Appendices:
File Size Type Checksum
200300903_09.doc 5 MB Microsoft Word MD5

Dit eindwerk werd 1683 keer bekeken en 39 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

HEYLEN, D. (2009). Efficientieverhogende maatregelen in een packaging-afdeling: optimalisatie van een palletiseerrobot en detectiesysteem. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c260e80e9012646bdc488000d.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact