About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Vergelijking tussen Belgische en Europese windnormen: gelamelleerde houten liggers

2009
GERAERTS, Karien
Master in de industriŽle wetenschappen: Bouwkunde

Trefwoorden:

Abstract :
Aangezien gelamelleerd hout op gebied van milieu, verwerkbaarheid en/of brandveiligheid een streepje voor heeft t.o.v. staal of beton zal het in de toekomst waarschijnlijk steeds meer gebruikt worden als dragende constructie van gebouwen. De toekomstige kunsthumaniora in Hasselt zal o.a. gemaakt worden m.b.v. gelamelleerd hout. De houten dakliggers van dat gebouw worden gedimensioneerd in dit werk. Er komen 2 soorten liggers voor in het plat dak. De ene ligger wordt ondersteund op zijn beide uiteinden, de andere wordt aan een uiteinde ondersteund en op een bepaalde afstand van het andere uiteinde. De hoogte van beide liggers is veranderlijk.

Bij de berekening van eender welke constructieonderdelen zijn er bepaalde normen en waarden waaraan voldaan moet worden. Zo zijn er Belgische en Europese normen die momenteel naast mekaar bestaan om later over te gaan naar alleen Europese normen. De Europese norm heeft zijn weg al grotendeels gevonden in het vakgebied en er wordt voor het merendeel gebruikt in stabiliteitsberekeningen. Echter waar de Europese norm behoorlijk omslachtiger is dan de Belgische wordt deze laatste nog gebruikt. Aangezien deze binnen een aantal jaar niet meer zal mogen gebruikt worden is het interessant te weten of er een wezenlijk verschil is tussen de beide manieren wat betreft de afmetingen van de uiteindelijke balk. In dit werk wordt een antwoord gezocht op dergelijke vraag i.v.m. de invloed van wind op de afmetingen van de dakliggers. De vraag luidt: Wat is het verschil tussen de berekening volgens de Belgische en de Europese norm? Is de Europese norm misschien economischer?

Om op deze vraag een antwoord te kunnen bieden worden de liggers berekend volgens de Europese norm alleen voor de bepaling van de windsterkte worden ook gevallen uit de Belgische norm in de berekening verwerkt.
De uiteindelijke vergelijking maken vraagt behoorlijk wat telwerk. Er is gekozen om dit te programmeren in een wiskundig programma dat de resultaten naar Excel overbrengt om ze daar visueel in diagrammen te verwerken.


Full text:
File Size Type Checksum
200500307_09.pdf 1 MB Adobe PDF MD5

Appendices:
File Size Type Checksum
200500307_09.B1.pdf 320 KB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 4202 keer bekeken en 1281 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

GERAERTS, K. (2009). Vergelijking tussen Belgische en Europese windnormen: gelamelleerde houten liggers. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c260e80e90126471f3742001e.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact