About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.063 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home
XIOS
Title : Vergelijking tussen Belgische en Europese windnormen: gelamelleerde houten liggers
Author :
GERAERTS, Karien
Abstract : Aangezien gelamelleerd hout op gebied van milieu, verwerkbaarheid en/of brandveiligheid een streepje voor heeft t.o.v. staal of beton zal het in de toekomst waarschijnlijk steeds meer gebruikt worden als dragende constructie van gebouwen. De toekomstige kunsthumaniora in Hasselt zal o.a. gemaakt worden m.b.v. gelamelleerd hout. De houten dakliggers van dat gebouw worden gedimensioneerd in dit werk. Er komen 2 soorten liggers voor in het plat dak. De ene ligger wordt ondersteund op zijn beide uiteinden, de andere wordt aan een uiteinde ondersteund en op een bepaalde afstand van het andere uiteinde. De hoogte van beide liggers is veranderlijk.

Bij de berekening van eender welke constructieonderdelen zijn er bepaalde normen en waarden waaraan voldaan moet worden. Zo zijn er Belgische en Europese normen die momenteel naast mekaar bestaan om later over te gaan naar alleen Europese normen. De Europese norm heeft zijn weg al grotendeels gevonden in het vakgebied en er wordt voor het merendeel gebruikt in stabiliteitsberekeningen. Echter waar de Europese norm behoorlijk omslachtiger is dan de Belgische wordt deze laatste nog gebruikt. Aangezien deze binnen een aantal jaar niet meer zal mogen gebruikt worden is het interessant te weten of er een wezenlijk verschil is tussen de beide manieren wat betreft de afmetingen van de uiteindelijke balk. In dit werk wordt een antwoord gezocht op dergelijke vraag i.v.m. de invloed van wind op de afmetingen van de dakliggers. De vraag luidt: Wat is het verschil tussen de berekening volgens de Belgische en de Europese norm? Is de Europese norm misschien economischer?

Om op deze vraag een antwoord te kunnen bieden worden de liggers berekend volgens de Europese norm alleen voor de bepaling van de windsterkte worden ook gevallen uit de Belgische norm in de berekening verwerkt.
De uiteindelijke vergelijking maken vraagt behoorlijk wat telwerk. Er is gekozen om dit te programmeren in een wiskundig programma dat de resultaten naar Excel overbrengt om ze daar visueel in diagrammen te verwerken.

Publisher : Xios
Publication date : 2009
Full text :
File Size Type Checksum
200500307_09.pdf 1 MB Adobe PDF MD5
Appendices :
File Size Type Checksum
200500307_09.B1.pdf 320 KB Adobe PDF MD5
Type : Electronic Thesis or Dissertation
Language :
  • Dutch
Rights : All rights reserved
Degree name : Master in de industriŽle wetenschappen: Bouwkunde
Degree level : Master
Discipline : Bouwkunde
Grantor of degree : Xios
Department : IWT
Awards :
Status : PUBLISHED
Promotor : Kurt De Proft
External Promotor : ir. Ronny Timmers (Technum-Tractebel Engineering Hasselt)
Notes :
Embargo : false
Created : 19/01/2010 16:06
Last modified : 19/01/2010 16:06
Appears in :
2009
Bouwkunde
Bouw
Views : 3259
Downloads : 1277
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact