About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Implementatie voor een monitoring oplossing a.d.h.v. System Center Operations Manager 2007

2009
HOLVOET, Liam
Bachelor in de Toegepaste Informatica

Trefwoorden:

Abstract :
In eerste instantie kreeg ik van het stagebedrijf (AlphaCredit) verscheidene onderwerpen om als stageproject te gebruiken. Uit deze onderwerpen had ik het monitoringproject genomen. Dit project sprak mij het meeste aan, aangezien ik hierbij bijna alle aspecten van een netwerk te zien kreeg.
De opgave die ik kreeg was het opstellen van een monitoringoplossing voor het interne netwerk. Hiervoor had men bij AlphaCredit gekozen voor het programma "System Center Operations Manager 2007" (SCOM 2007).
Alle Windowsservers worden tot SCOM toegevoegd en gemonitord door middel van een agent die op de machines dient ge´nstalleerd te worden. Door middel van de agent kunnen de SCOM 2007-server en de machines waarop de SCOM-agent ge´nstalleerd staan met elkaar communiceren. Zo zullen bijvoorbeeld de eventlogs uitgelezen worden, applicaties geanalyseerd worden, de hardware zal ook in de gaten gehouden worden, etc.
Op basis van de informatie die SCOM 2007 ontvangt en de regels die in het programma gedefinieerd zijn, zal SCOM 2007 alerts genereren met een beschrijving van het probleem en hoe dit probleem eventueel op te lossen valt op basis van een uitgebreide knowledgebase. Een ander aspect van het programma is dat het de gezondheid van een bepaald object weergeeft. Zo kan SCOM 2007 op een SQL-server de gezondheid van de databases nakijken en weergeven of deze databases nog in een 'healthy status' zijn, of niet.
Het stagebedrijf wou dat ik eerst een Proof-Of-Concept (POC) opzette op een klein testnetwerk dat los staat van het intern netwerk. Dit netwerk bestond uit 3 fysieke machines. 1 SQL-server, 1 SCOM 2007-server en 1 ESX-server. Met deze configuratie kon ik dus op de ESX-server meerdere virtuele machines aanmaken om door de SCOM-server te laten monitoren. Dit gaf mij de mogelijkheid om het programma beter te leren kennen. Nadat de POC de eerste keer volledig opgezet was, moest ik alles van nul af aan herinstalleren zodat ik zeker wist hoe ik de initiŰle installatie en configuratie foutloos kon uitvoeren.
Nadat de POC een tweede keer volledig opgesteld was, werd deze gevalideerd door mijn stagebegeleider. De volgende stap was de live implementatie. Deze bestond uit het opzetten van de SCOM 2007-installatie op het intern netwerk en het afstellen van de regels die gebruikt worden om alerts te genereren

Full text:
File Size Type Checksum
200600492_09.pdf 2 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1697 keer bekeken en 36 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

HOLVOET, L. (2009). Implementatie voor een monitoring oplossing a.d.h.v. System Center Operations Manager 2007. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2718c7a701271e3a4cb10056.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact