About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Ontwikkeling van een basis electro-encephalogram met actieve elektroden

2010
RAPPE, Wim
Master in de industriŰle wetenschappen: ICT

Trefwoorden:

Abstract :
Titel: Ontwikkeling van een basis elektro-encefalogram met actieve elektroden
Auteur: Wim RappÚ
Interne promotor: Ing. Thijs Vandenryt
Externe promotor: Bart Van Grinsven, M. Sc.
Electro encefalografie (EEG) is de wetenschap die de elektrische activiteit van de hersenen bestudeert. De elektrische activiteit van de hersenen kan met behulp van specifieke hardware worden opgevangen en worden onderzocht. Deze signalen kunnen dan door middel van software ge´nterpreteerd worden om zo applicaties aan te sturen.
Er worden steeds meer toepassingen bedacht voor het gebruik van EEG. Zo geeft het snel een goed beeld van de werking van de hersenen en kunnen een aantal aandoeningen worden gedetecteerd. Enkele van deze aandoeningen zijn: ADHD, hersenschudding, Creutzfeldt-Jakob, alzheimer, dementie, schizofrenie, epilepsie. Verder kan EEG ook worden gebruikt om hersenaandoeningen te verminderen met behulp van neurofeedback. Hierbij worden er visuele af auditieve signalen gestuurd om de hersenactiviteit positief te be´nvloeden.
De opdracht is een werkend EEG systeem te maken dat met behulp van software de hersenactiviteit realtime kan analyseren. Een verdere ontwikkeling zou een applicatie zijn, die met behulp van de hersenactiviteit, visuele en/of auditieve feedback geeft om de hersenen te trainen.
De hardware is ontwikkeld volgens verschillende ontwerpen die vrij toegankelijk zijn. De volledige printplaat met versterker, ADC en microcontroller is ingebouwd in een aluminium doos voor de invloeden van buitenaf te beperken. De software kan via USB met de microcontroller communiceren om zo de signalen van de elektroden te verkrijgen. In de software zijn enkele filters ingewerkt om onnuttige informatie te verwijderen. Op het beeldscherm wordt het ingelezen signaal en het bijbehorende frequentiespectrum daarvan weergegeven.

Full text:
File Size Type Checksum
200500720_10.pdf 2 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 2567 keer bekeken en 62 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

RAPPE, W. (2010). Ontwikkeling van een basis electro-encephalogram met actieve elektroden. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c29126610012912968c8b0002.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact