About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Als System & Network Engineers op de Belgian Campus

2010
GEIRNAERT, Maikel
UMANS, An
Toegepaste Informatica

Trefwoorden:

Abstract :
Het netwerk van de Belgium Campus heeft in het afgelopen jaar verschillende uitbreidingen gekend wat een impact heeft gehad op de veiligheid en snelheid. Zo zijn er meerdere klassen bijgebouwd, is er een printerruimte bijgekomen en moet er nagedacht worden over een veilige en centrale oplossing voor de examenbestanden in verschillende aspecten: toegang, aantal connecties, tijdstip, etc.
Het netwerk is dus toe aan een grondige herinrichting.
De eerste vraag was of een centrale studentendataserver met individuele netwerkschijven, ook voor de examens gebruikt kan worden.
Ten tweede stonden de centrale switches onder grote druk. Hierdoor was de snelheid van het netwerk verminderd en moest het netwerkverkeer, komende van drie verschillende logische netwerken, gefilterd en beveiligd worden. Er moest beveiliging zijn naar toegang tot bepaalde servers en services en dit op basis van IP-adres, MAC-adres, protocol en poort. Dit alles moest gebeuren m.b.v. twee softwarematige routers voordat het netwerkverkeer aankwam op de switches.
Ten derde was de huidige manier om van images te wisselen om het vak Windowsservers aan te bieden te omslachtig en te werkintensief. Een oplossing om met VMware te werken was noodzakelijk.
Als laatste was er een noodzaak om een aantal kleinere, maar daarom niet minder belangrijke servers zoals een updateserver, een backupserver, een mailserver en een connectie tussen data op de studentenwebsite en lokale data.
Na uitgebreid onderzoek zijn volgende keuzes gemaakt: voor de dataserver is er gekozen om te werken met Active Directory (WS2003 SP2) in combinatie met Windows Powershell. Bij de routers is, bijna onmiddellijk, gedacht aan CentOS 5.4 (Linux) in combinatie met iptables. Als VMware-server was er enkel de optie voor VMware ESXi 3.5 Update 5.
Voor de kleinere servers zijn volgende keuzes gemaakt: voor de updateserver was de enige mogelijkheid Windows Server Update Service 3.0 SP2. Uit veiligheidsoverwegingen is een beveiligingsserver m.b.v. Microsoft ForeFront Client Security toegevoegd. Voor de back-upserver is de ingebouwde (WS2003 SP2) NT Backup Utility tool gebruikt.
Het eindresultaat van de hiervoor beschreven keuzes hebben er toe geleid dat het netwerk van de Belgium Campus sneller, veiliger en efficiŽnter is dan voordien.

Full text:
File Size Type Checksum
200700166_200700352_10.pdf 2 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 2412 keer bekeken en 65 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

GEIRNAERT, M., UMANS, A. (2010). Als System & Network Engineers op de Belgian Campus. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2c4fd09a012c73eb255e0068.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact