About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Textielbekistingen als raakvlak tussen architecturaal en structureel

2010
VANBRABANT, Ronald
Master in de industriŽle wetenschappen

Trefwoorden:

Abstract :
Een textielbekisting gebruikt een flexibel textielmateriaal, dat uitbuigt onder het gewicht van de betonspecie, zodat de gewenste vorm van de mal bereikt wordt. Dit geeft nieuwe mogelijkheden aan ontwerpers en aannemers om op een eenvoudigere manier organische vormen te creŽren. Traditioneel gebruikt men onder andere multiplex, staal, aluminium en kunststoffen voor ter plaatse vervaardigde constructies. Deze bekistingmaterialen zijn stijf en rechtlijnig, zodat vooral vlakke muren en rechthoekige balken of kolommen verkregen worden. Uitzonderingen zijn mogelijk, maar deze kosten veel geld en er kunnen veel uitvoeringsproblemen op de werf optreden, zodat deze materialen de beperkende factor zijn voor meer organische architectuur.

Het gebruik van een textielbekisting voor het vormen van architecturale betonnen elementen is een recente en innovatieve trend. Deze afstudeerscriptie zal, in samenwerking met de XIOS en BECONA NV, meer duidelijkheid proberen te schetsen in deze nieuwe techniek : de voordelen, maar ook de beperkingen en een ontwerpmethode. Om de complexiteiten van het materiaal te analyseren wordt gebruik gemaakt van het eindige elementen en Form Finding programma Easy. Dit computer programma maakt gebruik van de Force Ė Density methode en is oorspronkelijk ontwikkeld voor de berekening van lichtgewicht constructies.

De mogelijkheden van structureel efficiŽnte elementen, zoals een kolom met een variabele dwarsdoorsnede, zullen ook onderzocht worden. Deze structuren horen niet tot de toepassing van organische vormgeving, maar het is een ontwerp waar de vorm afgestemd wordt op de functie.

In deze scriptie zal duidelijk worden dat het toepassen van een textielbekisting voordelen kan hebben voor kleine elementen van een gebouw, waar de architect structurele met organische aspecten wil combineren. Het is een zekerheid dat deze techniek de traditionele materialen niet zal vervangen, maar de combinatie van deze nieuwe bekistingtechniek met materialen zoals hout en staal kan nieuwe mogelijkheden in het bouwproces bieden.


Full text:
File Size Type Checksum
200601171_10.pdf 9 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1771 keer bekeken en 28 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

VANBRABANT, R. (2010). Textielbekistingen als raakvlak tussen architecturaal en structureel. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2cbabd87012cc0a672e30006.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact