Abstract : Door de toenemende problematiek betreffende geluidshinder was het noodzakelijk een nieuwe akoestische norm voor woongebouwen te ontwikkelen. Die norm werd gepubliceerd in 2008 en bevat voorschriften om gebouwen voldoende te isoleren tegen de geluiden van vandaag zoals stereo-installaties, druk verkeer enz.
Een nieuwe norm vereist nieuwe uitvoeringsmethoden waarmee aannemers vertrouwd moeten raken. Een voorspellingsberekening of schatting van de beoogde geluidsisolatie kan daarbij handig zijn.
Vandaar de vraag van aannemer Democo om een praktische handleiding samen te stellen voor residentiële gebouwen, in het bijzonder voor appartementsgebouwen. Die moet bestaan uit een vereenvoudigde berekeningsmethode, belangrijke constructiedetails en voldoende verklarende uitleg. Met een dergelijk document moet het mogelijk zijn om de omvangrijke norm begrijpbaar te maken voor de hele bouwwereld en toe te passen in de praktijk. De principes zijn immers vaak eenvoudig maar gewoon nog niet vertrouwd in de bouwwereld.
De aanpak bestaat erin de norm te doorgronden en de belangrijke zaken uit te diepen. Voor elk van de drie belangrijke onderdelen, lucht-, contact- en gevelgeluid, wordt er nagegaan hoe de berekening vereenvoudigd kan worden en welke uitvoeringsdetails belangrijk zijn.
Een zwevende dekvloer is onontbeerlijk bij zowel lucht- als contactgeluid. De opbouw berust op het massa-veer-massasysteem, een van de belangrijkste principes uit de bouwakoestiek. Het blijft wel steeds de bedoeling dat de oplossingen zo economisch mogelijk zijn.
Een eerste conclusie is dat bij elk type geluid de uitvoering belangrijk is; ook al zijn de gebruikte materialen van goede akoestische kwaliteit, als er een lek is, gaat een groot deel van de isolatie verloren. De aansluiting van verschillende bouwdelen en de afdichting zijn een van de belangrijkste aandachtspunten.
Bovendien blijkt dat er vaak geen speciale materialen nodig zijn om een gebouw akoestisch in orde te maken. Het is dus vooral het inzicht in de principes en de nauwkeurige uitvoering die van belang zijn.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
WITHOFS, T. (2010). Nieuwe akoustische norm: praktische handleiding voor residentiële gebouwen.
Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2cbabd87012cc0d26eec000b.
|