Abstract : Het kiezen van een juiste herzieningsformule is zeer belangrijk. De opdrachtgever dient er zich bewust van te zijn dat bij een correcte herzieningsformule de aanbestede prijzen enkel zullen toenemen met een herziening in overeenstemming met de marktstijgingen van de materialen en lonen. Voor een aannemer geeft dit de zekerheid dat lonen en verwerkte materialen in verhouding vergoed zullen worden.
Uitzonderlijke prijsstijgingen die kunnen voorkomen door schaarste van producten ten gevolge van overhitting van de markt of ten gevolge van productiebeperkingen van de olieproducerende landen worden tot een minimum beperkt door een goede herzieningsformule. Bijkomend voordeel is dat de overheidsmaatregelen, zoals omzendbrieven, tot een minimum beperkt blijven.
Een herzieningsformule wordt bepaald aan de hand van een meetstaat. Uit de meetstaat moet blijken welke materialen doorslaggevend zijn voor de kostprijs van het werk. Hiermee kunnen dan standaardformules van het typebestek 250 voorgeschreven worden als herzieningsformule. Een andere mogelijkheid is dat de opdrachtgever zelf een herzieningsformule voorschrijft op basis van de meetstaat.
Deze masterproef is in samenwerking met Kumpen uitgevoerd, zij komen dagelijks in contact met deze herzieningsformules en ervaren dat de herziening regelmatig beter kan of beter zou moeten.
De masterproef start met de wetgeving rondom overheidsopdrachten aangezien alle wegen in België eigendom zijn van de overheid. Op deze wetgeving volgt een bespreking wat in het standaardtypebestek 250 beschreven staat in verband met herzieningsformules. Gevolgd door de uitzonderlijke maatregelen die de Vlaamse overheid in het verleden al heeft moeten toepassen om uitzonderlijke prijsveranderingen te compenseren. Dit allemaal wordt dan toegepast in een testcase die in samenwerking met Kumpen is opgesteld. In de bespreking hiervan komen enkele opmerkelijke resultaten. Om in de toekomst het opstellen van herzieningsformules aan de hand van een meetstaat te vergemakkelijken, is er getracht om de gestandaardiseerde posten van het standaardtypebestek 250 in te delen in categorieën. Aan de hand van deze categorieën kunnen de coëfficiënten van de herzieningsformules gemakkelijker bepaald worden.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
EVENS, B. (2010). Herzieningsformules in de wegenbouw.
Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2cbabd87012ce01136e00030.
|