About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.063 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home
XIOS
Title : Herzieningsformules in de wegenbouw
Author :
EVENS, Ben
Abstract : Het kiezen van een juiste herzieningsformule is zeer belangrijk. De opdrachtgever dient er zich bewust van te zijn dat bij een correcte herzieningsformule de aanbestede prijzen enkel zullen toenemen met een herziening in overeenstemming met de marktstijgingen van de materialen en lonen. Voor een aannemer geeft dit de zekerheid dat lonen en verwerkte materialen in verhouding vergoed zullen worden.

Uitzonderlijke prijsstijgingen die kunnen voorkomen door schaarste van producten ten gevolge van overhitting van de markt of ten gevolge van productiebeperkingen van de olieproducerende landen worden tot een minimum beperkt door een goede herzieningsformule. Bijkomend voordeel is dat de overheidsmaatregelen, zoals omzendbrieven, tot een minimum beperkt blijven.

Een herzieningsformule wordt bepaald aan de hand van een meetstaat. Uit de meetstaat moet blijken welke materialen doorslaggevend zijn voor de kostprijs van het werk. Hiermee kunnen dan standaardformules van het typebestek 250 voorgeschreven worden als herzieningsformule. Een andere mogelijkheid is dat de opdrachtgever zelf een herzieningsformule voorschrijft op basis van de meetstaat.

Deze masterproef is in samenwerking met Kumpen uitgevoerd, zij komen dagelijks in contact met deze herzieningsformules en ervaren dat de herziening regelmatig beter kan of beter zou moeten.
De masterproef start met de wetgeving rondom overheidsopdrachten aangezien alle wegen in BelgiŽ eigendom zijn van de overheid. Op deze wetgeving volgt een bespreking wat in het standaardtypebestek 250 beschreven staat in verband met herzieningsformules. Gevolgd door de uitzonderlijke maatregelen die de Vlaamse overheid in het verleden al heeft moeten toepassen om uitzonderlijke prijsveranderingen te compenseren. Dit allemaal wordt dan toegepast in een testcase die in samenwerking met Kumpen is opgesteld. In de bespreking hiervan komen enkele opmerkelijke resultaten. Om in de toekomst het opstellen van herzieningsformules aan de hand van een meetstaat te vergemakkelijken, is er getracht om de gestandaardiseerde posten van het standaardtypebestek 250 in te delen in categorieŽn. Aan de hand van deze categorieŽn kunnen de coŽfficiŽnten van de herzieningsformules gemakkelijker bepaald worden.
Publisher : Xios
Publication date : 2010
Full text :
File Size Type Checksum
200600295_10.pdf 1 MB Adobe PDF MD5
Appendices :
File Size Type Checksum
Type : Electronic Thesis or Dissertation
Language :
  • Dutch
Rights : All rights reserved
Degree name : Master in de industriŽle wetenschappen
Degree level : Master
Discipline : Bouwkunde
Grantor of degree : Xios
Department : IWT
Awards :
Status : PUBLISHED
Promotor : Marc Van Moorsel (XIOS Hogeschool Limburg)
External Promotor : Jos Bleus (Kumpen nv)
Notes :
Embargo : false
Created : 13/12/2010 15:10
Last modified : 13/12/2010 15:10
Appears in :
Bouwkunde
Bouw
2010
Views : 3700
Downloads : 76
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact