Abstract : In de steigerbouw vragen klanten steeds meer en meer een berekening, en een tekening bij hun steiger. Ook als de steiger valt onder de voorwaarden van een standaardconfiguratie, en men dus geen berekening of tekening moet maken, wilt de klant toch vaak een tekening en een berekening bij de steiger.
Hierdoor moeten steigerbouw bedrijven steeds meer steigers berekenen dit vraagt voor methodes waarbij een steiger snel is berekend. Er zijn 2 methodes om een steiger te berekenen De 1ste orde berekening en de 2de orde berekening. Deze 2 zijn hieronder beschreven.
Bij het berekenen van steigers wordt er vaak gebruik gemaakt van een vereenvoudigde berekeningsmethode. Deze wordt de 1ste orde berekening genoemd. Hij bestaat uit een eenvoudige knikcontrole van de staanders en gebruikt heel wat vereenvoudigingen en veiligheden om een veilige en goede oplossing te verkrijgen. Deze berekening is dus conservatief. Steigers berekent met deze methode hebben meestal meer steigermateriaal nodig hierdoor dus ook meer arbeid waardoor deze berekening in sommige gevallen oneconomisch is. Met de 1ste orde berekeningsmethode kan men ook niet alle steigers berekenen. Het grote voordeel van deze methode is dat een steiger op een zeer snelle en eenvoudige manier is berekend.
De 2de orde berekening houdt rekening met alle effecten van de steiger. Hierdoor is deze methode nauwkeuriger en economischer. Het grote nadeel van deze methode is dat door de complexiteit van de steiger de berekeningen zeer ingewikkeld worden. Daarom moeten deze berekeningen met dure en ingewikkelde computerprogramma's worden uitgerekend. Een ander nadeel is dan weer dat deze programma's vaak niet zijn aangepast voor de steigerbouw.
Dit eindwerk is gemaakt in samenwerking met het steigerbouwbedrijf lsb-groep. In dit bedrijf berekenen ze al hun steigers volgens de 1ste orde. Als dit niet mogelijk is besteden ze de berekening uit aan een extern studiebureau. Via dit eindwerk is er voor de lsb-groep een programma gemaakt zodat een 1ste orde berekening snel en eenvoudig kan worden gemaakt.
Met behulp van dit programma is er een fictieve steiger berekend. Van deze steiger is er met behulp van 2 computerprogramma's een 2de orde berekening gemaakt. Deze resultaten zijn dan vergeleken.
Men kan stellen dat de 1ste orde berekening zeer snel en goedkoop is, maar dat de uitkomsten veel conservatiever zijn dan eerst gedacht.
Een 2de orde berekening geeft een veel nauwkeurigere oplossing, wat het bouwen van de steiger goedkoper maakt. De 2de orde berekeningen moeten wel worden gemaakt met dure en ingewikkelde computerprogramma's die vaak niet zijn ontworpen voor de steigerbouw. Dit laatste zorgt ervoor dat het ingeven van de lasten en de geometrie zeer tijdrovend wordt
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
GERITS, W. (2010). Stabiliteit van steigers.
Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2cbabd87012ce02777fb003a.
|