About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Verhogen van de efficiŽntie van kwaliteitsmethoden

2010
NOELMANS, Wout
Master in de industriŽle wetenschappen

Trefwoorden:

Abstract :
De probleemstelling komt van een bedrijf dat geprefabriceerde welfsels en liggers maakt, ze hechten veel belang aan de kwaliteit van de producten die ze afleveren. Ze beschikken over een uitgebreid mechanisme van permanente kwaliteitscontrole en proberen dit constant te verbeteren. In dit kader wil het weten of het 2 toestellen die nieuw op de markt zijn of uit een ander toepassingsgebied komen kan gebruiken. Deze toestellen zouden de efficiŽntie van de kwaliteitscontrole kunnen verhogen.
De masterproef bestaat dus uit 2 luiken, enerzijds het onderzoeken van de toepasbaarheid van de trident vochtmeter voor granulaten, anderzijds het onderzoek van de toepasbaarheid van de sclerometer tijdens de productie.
De huidige techniek voor het bepalen van de vochtigheid van de granulaten is het uitstoken. Nadeel hiervan is dat het tijd- en energierovend is. Daarom werd onderzocht of men de trident meter kan gebruiken, deze meet de complexe diŽlektrische constante van het mengsel. Uit het onderzoek bleek dat er inderdaad een verband bestaat tussen deze waarde en de vochtigheid. Er werd onderzocht wat het verband was, zodat men op deze manier rechtstreeks de vochtigheid kan meten met de trident meter. Uit het onderzoek bleek wel dat men voor elk soort granulaat individueel het verband moet zoeken met de complexe diŽlektrische constante.
Bij de productie van de welfsels moet het beton een druksterkte van 30MPa bezitten. Momenteel gaat men dit na door van elke geproduceerde baan een kubus te nemen en deze 12u later te drukken. Dit is een arbeidsintensieve manier om de druksterkte te meten. De sclerometer zou een sneller alternatief voor deze controle vormen, het geeft een maat van hardheid van het oppervak door de terugslag te meten van een schietpen. Voor elk type welfsel word onderzocht wat het verband is tussen het resultaat van de sclerometer en de kubusdruksterkte. Men vind inderdaad een verband, er werd voor elk type welfsel een werkwijze opgemaakt om het kritisch punt te vinden. Dit kritisch punt is de waarde die de sclerometer als resultaat moet hebben opdat de druksterkte van het beton voldoende groot is. Op deze manier kan men voor elk type welfsel met de sclerometer nagaan of de vereiste betondruksterkte werd bereikt, zodat men kan overgaan tot ontkisten. Voordeel van deze methode is dat ze veel minder arbeidsintensief is omdat men niet telkens kubussen hoeft te maken en te drukken.
Men kan dus concluderen dat beiden de toestellen gebruikt kunnen worden voor de kwaliteitsmethode. Beide technieken nemen minder tijd in beslag dan de originele techniek, en zorgen dus voor een verhoogde efficiŽntie van de kwaliteitsmethoden.


Full text:
File Size Type Checksum
Eindwerk.pdf 2 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1784 keer bekeken en 20 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

NOELMANS, W. (2010). Verhogen van de efficiŽntie van kwaliteitsmethoden. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2cbabd87012cefd4de420053.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact