Abstract : In een wereld die geleidelijk aan vol raakt gebouwd, worden creatieve manieren voor het creëren van ruimte steeds belangrijker. Een van de manieren om een bruikbare ruimte te verwezenlijken zijn de keerstructuren. Deze constructies zorgen ervoor dat een niveauverschil in het grondoppervlak verwezenlijkt kan worden. Tegenwoordig kunnen keerconstructies worden opgebouwd uit verschillende materialen zoals hout, staal of beton eventueel met een extra ondersteuning van stempels of een gewapend grondpakket.
In deze masterproef wordt eerst en vooral aandacht besteed aan verschillende typen keermuursystemen met gewapende grond. Van een keerwand opgebouwd uit geogrids tot een betonnen wand, ieder systeem heeft zijn positieve en negatieve kenmerken.
Door recente problemen in Landen met keerwanden opgebouwd uit modulaire blokken is het belangrijk om onderzoek te verrichten naar de mogelijke oorzaken van falen. Hierdoor kunnen er verschillende aandachtspunten geformuleerd en meegenomen worden naar toekomstige projecten.
Om de problemen te achterhalen wordt enerzijds het ontwerpproces overlopen en gecontroleerd, anderzijds de stabiliteit van de constructie herberekend. Bij de uitvoering van de wand door de aannemers worden de grootste problemen vastgesteld. Aannemers trachten steeds de grenzen af te tasten maar door de beperkte ervaring loopt het soms verkeerd af.
Veel problemen kunnen voorkomen worden door het nauwkeurig plaatsen van de geogrids en de blokken, lichte verdichtingsmaterielen te gebruiken achter de wand of een goed aanvulmateriaal te kiezen.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
SEERDEN, W. (2010). Keermuurconstructies met gewapende grond.
Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2d03530c012d03c8c0560020.
|