About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Gekoppeld vocht- en warmtetransport

2010
VAN HERTUM, Frits
Master in de industriŽle wetenschappen

Trefwoorden:

Abstract :
Vocht in een bouwmateriaal kan schade veroorzaken aan gebouwen. Evenals temperatuurschommelingen in de winter en de zomer dat kunnen doen. Vocht en temperatuur hebben veel invloed op elkaar bv. isolatiemateriaal dat minder goed isoleert als het nat is. Daarom is het nuttig om te weten hoe ze gekoppeld doorheen poreuze materialen gaan. Dit gekoppelde transport is het onderwerp van mijn masterproef.

Men berekent dus eigenlijk de temperaturen en de vochtigheidsgraden aan de binnenkant van een materiaal als deze aan de buitenkant bekend zijn. Men kan de condities aan de buitenkant statisch of dynamisch bekijken. Statisch wil zeggen dat de condities niet veranderen in functie van de tijd. De condities op deze manier benaderen is een zeer grote vereenvoudiging want in de praktijk veranderen de temperatuur en de vochtigheid constant. Daarom kan men het probleem ook dynamisch bekijken, d.w.z. dat de condities wel tijdsafhankelijk zijn.

Het probleem is dan te complex om exact op te lossen, daarom moet men benaderend werken. Om dit te doen wordt er met de eindige elementen methode gewerkt. Deze verdeelt het materiaal in een eindig aantal elementen.

Omdat de temperatuur en de relatieve vochtigheid van elkaar afhankelijk zijn, kan de oplossing niet in een keer worden berekend. Men gebruikt immers bij iedere berekening de parameters van de berekening ervoor, terwijl deze niet volledig juist zijn. Men moet iteratief te werk gaan, dus door de formules om de beurt te herhalen en de parameters aan te passen, totdat de foutmarge bereikt wordt.

Dit moet gedaan worden voor een aantal tijdsstappen. Zo weet men voor ieder moment in de tijd, de temperatuur en de relatieve vochtigheid op elke plaats van het materiaal. Hieruit kunnen er dan conclusies getrokken worden.


Full text:
File Size Type Checksum
200400785_10.pdf 2 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1565 keer bekeken en 27 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

VAN HERTUM, F. (2010). Gekoppeld vocht- en warmtetransport. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2d03530c012d0d67041f0037.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact