About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Geluidsanalyse met Novapoint Noise

2010
VERHEYEN, Hendrik
Master in de industriŽle wetenschappen

Trefwoorden:

Abstract :
Het milieu is de laatste jaren een zeer belangrijk onderwerp. Niet alleen de CO2-uitstoot is daarbij van belang, maar ook de geluidhinder. Deze masterproef richt zich op akoestisch onderzoek in de wegenbouw.
Volgens het Schriftelijk Leefomgevingsonderzoek werd in 2003 ongeveer 30 % van de Vlamingen in bepaalde mate gehinderd door geluid, waarvan ongeveer 10 % ernstig. Bij het ontwerpen van wegen wordt daarom meer en meer een geluidsanalyse geŽist. Dit houdt in dat men moet nagaan of door de aanleg van het nieuw tracť geluidhinder zal plaatsvinden in de naburige omgeving. Aangezien er in BelgiŽ geen normering en berekeningsmodellen aanwezig zijn, zijn de ontwerpers genoodzaakt beroep te doen op buitenlandse modellen.
Europa heeft voor dit probleem Europese Richtlijnen voorzien waarin beschreven staat hoe deze hinder moet berekend worden. In ťťn van deze richtlijnen beveelt de Europese Commissie aan om voor het berekenen van geluidhinder afkomstig van wegverkeer de Franse norm "XPS 31-133" te gebruiken.
Deze masterproef is in samenwerking met Libost-Groep nv gedaan. Om wegen te ontwerpen maken zij gebruik van het computerprogramma Novapoint. Dit programma beschikt over een geluidsmodule (Novapoint Noise). Hiermee kunnen geluidsanalyses gemaakt worden van wegen die gemodelleerd werden in Novapoint. De software biedt de keuze tussen de Franse en een Scandinavische berekeningsmethode.

De masterproef start met een kritische analyse van de twee berekeningsmethoden. Het opvallendste verschil tussen beide methoden is dat de Franse methode rekening houdt met weersomstandigheden.
De werking van het computerprogramma Novapoint Noise wordt in het kort uitgelegd. Om het verband tussen de theoretische berekeningsmethoden en het praktische computermodel aan te tonen, worden een aantal simulaties nagerekend en toegelicht.
Tijdens het schrijven van de thesis werd het duidelijk dat de berekeningen en formules zodanig complex zijn dat de berekeningen onmogelijk handmatig op te lossen zijn. Om die reden bestaan er natuurlijk computerprogramma's. Om het toch mogelijk te maken een geluidsanalyse handmatig te doen, werd de Scandinavische methode vereenvoudigd voor een standaardsituatie. Een aantal factoren werden hiervoor verwaarloosd, maar het resultaat van deze vereenvoudigde methode levert een goede schatting van het geluidsniveau.
Uiteindelijk wordt een praktisch voorbeeld uitgewerkt in Novapoint Noise en worden de resultaten geanalyseerd.

Full text:
File Size Type Checksum
200600283_10.docx.pdf 2 MB Adobe PDF MD5

Appendices:
File Size Type Checksum
200600283_10.B1.docx.docx 2 MB Other MD5

Dit eindwerk werd 1622 keer bekeken en 17 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

VERHEYEN, H. (2010). Geluidsanalyse met Novapoint Noise. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2d03530c012d13b31a650041.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact