Abstract : De stage wordt uitgevoerd binnen de Technologiepool van de XIOS Hogeschool Limburg.
De Technologiepool omvat dienstverlening naar bedrijven en organisaties in volgende domeinen: ICT, elektronica, elektromechanica en bouw.
Voor het zomerse literatuurfestival 'Zin in Zomer' dient er een CMS (Content Management Systeem) opgezet te worden. Dit betekent dat de organisatoren van het evenement via een eenvoudige interface alle inhoud op de website moeten kunnen aanpassen, zonder over gespecialiseerde kennis te beschikken. Met het oog op de toekomst moet de website bovendien ondersteuning bieden voor meerdere talen.
In eerste instantie moest een "splash" pagina opgezet worden. Op deze pagina moeten bezoekers zich kunnen registreren om zo meer info te verkrijgen zodra de website online komt. Hiervoor is gebruik gemaakt van HTML, CSS, JavaScript, PHP en MySQL als onderliggende databasearchitectuur.
De hoofdtaak van de stage bestond uit het ontwikkelen van het CMS zelf. Aangezien er echter aardig wat tijd nodig is om een CMS volledig zelf te schrijven, is er gekozen om vanaf een bestaand CMS verder te werken. Na een onderzoek tussen verschillende CMS-systemen is er gekozen voor Drupal. Drupal is een open-source CMS-systeem dat werkt op PHP. Drupal kan met MySQL en PostgreSQL werken maar omdat de hostingprovider enkel MySQL aanbiedt, is er gekozen voor MySQL.
Door middel van het schrijven van modules voor Drupal kan men de benodigde functionaliteit bekomen. Om de functionaliteiten van een festivalwebsite toe te voegen aan Drupal, zijn er modules geschreven om programma's, artiesten en locaties aan te maken. Daarnaast werd een module ontwikkeld om tickets te verkopen. Bij het ontwikkelen van alle modules is er steeds rekening gehouden met web 2.0. Zo wordt er gebruikt gemaakt van AJAX, jQuery en AHAH om dynamisch de inhoud te updaten. Om het web 2.0 ervaring compleet te maken wordt er gebruik gemaakt van Twitter om berichten te tonen met de hashtag #zininzomer. Daarnaast is er de mogelijkheid om diverse pagina's te delen via Facebook, Digg, Twitter, StumbleUpon en Delicious.
Tot slot is er uiteraard ook de nodige aandacht besteed aan de lay-out van de website. Ook deze is in het thema van web 2.0 zeer sober en minimalistisch gehouden. Hiervoor werd net zoals in het eerste deel van het project gebruik gemaakt van HTML, CSS, Javascript en PHP.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
PANJAER, J. (2010). CMS voor 'Zin in Zomer' 2010.
Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2d7eb954012d9851ff000017.
|