About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Google Apps in an Virtual Workplace omgeving

2010
STINKENS, Wouter
Toegepaste Informatica

Trefwoorden:

Abstract :
Steeds meer bedrijven willen een deel van hun ICT-infrastructuur uitbesteden en deze verplaatsen naar een cloud computing oplossing. CIS-Group wil weten hoe Google Apps aan deze behoefte voldoet om dit later aan zijn klanten te kunnen aanbieden.
Mijn stageproject houdt in dat ik moet onderzoeken hoe Google Apps inzetbaar is in de Virtual Workplace omgeving die CIS-Group bij zijn klanten implementeert. Het Virtual Workplace concept is een geavanceerde serverbased computingomgeving die CIS-Group heeft ontwikkeld. Deze omgeving is opgebouwd uit de volgende software:
- Citrix Xenapp;
- RES Powerfuse;
- RES Wisdom;
- VMWare ThinApp;
- Microsoft SQL Server;
- H2O Building Blocks.
Om dit onderzoek te voeren heb ik een testomgeving opgezet waarin dit concept wordt ge´mplementeerd. In deze omgeving heb ik getest hoe Google Apps opgezet en gebruikt kan worden binnen het Virtual Workplace-concept. Het opzetten van Google Apps kan niet worden geautomatiseerd via RES Wisdom waardoor er geen H2O Building Block van gemaakt kan worden. Dit komt omdat een aantal zaken zoals het aanvragen van Google Apps en het aanpassen van DNS-records handmatig moeten gebeuren. Doordat Google Apps Software as a Service is, zijn alle services toegankelijk via een webbrowser en kan dit makkelijk gebruikt worden binnen het Virtual Workplace Concept. Google heeft zelf ook standaloneversies van Gmail, Documenten en Agenda voorzien maar deze software werkt niet goed samen met RES Powerfuse.
Omdat de klanten van CIS-Group meestal een Microsoft Exchange server gebruiken, houdt dit onderzoek ook een migratie in tussen Exchange en Google Apps. De migratie van data kan met tools van Google gebeuren. Data op de Exchangeserver kan door beheerders worden gemigreerd. Lokaal opgeslagen data moet door de gebruiker zelf worden gesynchroniseerd. Voor de migratie naar Microsoft Exchange zijn er geen tools beschikbaar, dit is enkel mogelijk door zelfgeschreven software die gebruik maakt van de Google Apps API's.
Met de Google Apps API's is het mogelijk om zelf software te schrijven die gebruik maakt van Google Apps. Voor het beheer van Google Apps zijn er ook API's voorzien en deze zijn allen te gebruiken met RES Wisdom. Dit heb ik getest door command-line-interfaceprogramma's te schrijven voor een klein deel van deze API's en deze door RES Wisdom te laten uitvoeren.
In de Google Apps Marketplace bestaan er tools voor het beheer van Google Apps ontwikkeld door externe ontwikkelaars. Deze tools heb ik onderzocht en getest naar functionaliteit en bruikbaarheid. Er zijn een paar tools beschikbaar die bruikbaar zouden zijn voor CIS-Group maar deze zijn prijzig omdat ze per gebruiker per jaar worden aangerekend. Als deze functionaliteit nodig is, zou het interessanter zijn voor CIS-Group om deze zelf of door een stagiair te laten ontwikkelen.
Ook de communicatie en support naar de eindgebruiker heb ik onderzocht. Google heeft voorbeelden voorzien voor e-mailcommunicatie en support sites. Deze zijn goed bruikbaar maar zijn grotendeels in het Engels. De training die Google voorzien heeft voor helpdeskpersoneel heb ik onderzocht; deze training is duidelijk en nuttig bij het verhelpen van problemen van de eindgebruiker. 

Full text:
File Size Type Checksum
200600606_10.pdf 1 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 2471 keer bekeken en 51 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

STINKENS, W. (2010). Google Apps in an Virtual Workplace omgeving. Unpublished thesis, Xios, IWT.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae57e8c2d7eb954012dbc661586004c.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact