About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Open Source Security Research

2011
RENARD, Pieter
ORZECHOWSKI, Marcin
Professionele bachelor Toegepaste Informatica

Trefwoorden:

Abstract :
Titel:
Open Source Security Research
Door:
Marcin Orzechowski
Pieter Renard
Promotoren:
Gert Van Waeyenberg VIRASEC
Johan Cleuren XIOS Hogeschool Limburg


VIRASEC is een onderzoekscel die staat voor 'Virtualisation and Security'. Deze cel is betrokken bij het onderzoeken naar nieuwe technologieŽn die op de markt aanwezig zijn en waar een KMO of onderwijsinstelling baat bij kan hebben. Er is onderzoek gedaan naar gebruiksvriendelijke firewalls, VPN-servers en intrusion detection and prevention systems, met een voorkeur voor open source oplossingen in een Linux omgeving.
Na de configuratie van een netwerk dat als testomgeving voor het onderzoek dient, is er begonnen met het installeren van verschillende firewalls. Deze zijn zowel in een fysiek als een virtueel netwerk getest. De nadruk ligt op een vergelijking van de verschillende features en de mogelijkheden om bijkomende uitbreidingen te installeren. Naast de gratis pakketten zijn er enkele small-business-servers onderzocht, die eveneens als firewall kunnen dienen. De basisfuncties van deze servers zijn in eerste instantie kosteloos, maar indien er extra features gewenst zijn, zijn ze betalend. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de open source firewall pfSense de meeste mogelijkheden biedt op vlak van uitbreidingen.
Tegenwoordig is een firewall onvoldoende om een netwerk goed te beveiligen. Daarom is een IDS- en IPS-systeem geÔntegreerd. De meest gebruikte en ondersteunde oplossing hiervoor is Snort. Dit pakket beveiligt het netwerk tegen aanvallen van buitenaf. Aangezien Snort de mogelijkheid heeft om meldingen te loggen in een database, is een front end oplossing onderzocht voor het monitoren van mogelijke bedreigingen. Bij onderzoek naar alternatieve open source IDS- en IPS-systemen werd vastgesteld dat deze vaak op Snort gebaseerd zijn.
Voor een KMO kan het belangrijk zijn hun werknemers van een beveiligde verbinding van buitenaf naar het bedrijf te voorzien. Hiervoor is onderzocht hoe men OpenVPN installeert en configureert. De werknemer heeft de mogelijkheid te verbinden met zowel een Windows- als Linux-client. Er zijn ook diverse firewalls die de mogelijkheid bieden om als OpenVPN-server te fungeren getest. OpenVPN is het meest uitgebreide open source pakket dat een volwaardige alternatief is voor betaalde systemen.

Full text:
File Size Type Checksum
200800933_200600906_11.pdf 1 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1647 keer bekeken en 21 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

RENARD, P., ORZECHOWSKI, M. (2011). Open Source Security Research. Unpublished thesis, Xios, N-TECH.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b43a4d5e05013a8d9ceebb0042.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact