Abstract : Titel: Isolatietechnieken bij renovatie
Door: Yannick Ghijsens
Promotoren: Dhr. Krist Michiels XIOS Hogeschool Limburg
Dhr. Karel Luyckx Houben bouw en interieur
Abstract
In de bachelorproef worden isolatietechnieken bij bestaande gebouwen besproken. Namelijk deze drie soorten isolatie: glaswolvlokken, PUR-schuim en polystyreen parels.
De vragen die hier bij komen kijken zijn:
- Welke heeft de beste isolatiewaardes?
- Welke is het goedkoopste?
- Is het makkelijk te leveren en te vervoeren?
- Hoe plaats je het en met welke methode?
- Welke heeft de beste eigenschappen van bv. brandveiligheid,...
- Wat is het verschil tussen het traditioneel isoleren en andere methodes?
- ...
Dit zijn de uitgewerkte punten en ik ben daardoor te weten gekomen dat de polystyreen parels geen vocht kunnen opnemen en dat PS-parels en glaswol na latere afbraak van een woning allebei recupereerbaar zijn. Dit is niet zo bij PUR-schuim. Ook zijn de parels en PUR-schuim chemisch gemaakt en is glaswol een natuurlijker product.
Voor het verwerken en plaatsen van deze drie producten richt ik mij op het spuiten in de spouw. Dit is de handigste manier voor het aanbrengen van isolatie bij een bestaande woning of constructie. Er zijn ook weinig verschillen in techniek.
Er is wel een probleem dat zich kan voordoen aangezien het om een gespoten product gaat. Het kan zijn dat het soms bijna niet mogelijk is om tot op een bepaalde plaats te raken om het product aan te brengen en kan dus veel moeite kosten, daar zal men namelijk rekening bij moeten houden.
Inleiding
Bestaande woningen zijn vaak nog niet of nauwelijks geïsoleerd. Nochtans kan u door het verbeteren van de isolatie een hoop warmteverlies besparen. Tijdens mijn stageperiode bij de firma Houben Bouw en Interieur heb ik de toepassing van verschillende isolatietechnieken kunnen ondervinden. Maar ook dankzij het bedrijf DT-fix waar ik het plaatsen van dergelijke isolatie zeer nauwkeurig heb kunnen opvolgen.
In deze bachelorproef zal ik mij toeleggen op drie specifieke types isolatie: polystyreenparels, gespoten glaswol en PUR-schuim. Naast een algemene bespreking van de specifieke kenmerken en eigenschappen van deze isolatietypes worden deze soorten onderling met elkaar vergeleken. Bovendien komt er een prijs-kwaliteitvergelijking aan bod. Vervolgens wordt er een onderzoek gedaan naar de transport- en plaatsingsmogelijkheden. Tenslotte komen ook de subsidies aan bod waarop men aanspraak kan maken, bij het toepassen van deze isolatiesoorten.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
GHIJSENS, Y. (2011). Isolatietechnieken bij renovatie.
Unpublished thesis, Xios, N-TECH.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b43a4d5e05013ae48a0ba8024e.
|