About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Oude technieken en recuperatiematerialen toegepast in nieuwbouwprojecten

2011
THEUNIS, Joachim
Professionele bachelor Bouw

Trefwoorden:

Abstract :
OUDE TECHNIEKEN EN RECUPERATIEMATERIALEN TOEGEPAST IN NIEUWBOUWPROJECTEN

Door:
Joachim Theunis

Promotoren:
Marc Plehiers NV Woningbouw Vandenwijngaerden
Martine Hendrix Xios Hogeschool Limburg


Deze studie behandelt de toepassing van riet in dakconstructies en kaleien van gevels, twee oude technieken, in nieuwbouwprojecten. In het openluchtmuseum van Bokrijk is duidelijk zichtbaar dat deze manier van werken de tand des tijds goed doorstond. Aan de hand van tal van hedendaagse projecten wordt dit getoetst aan de huidige werkwijze. Recuperatiematerialen zijn "in". Dit zal aangetoond worden met een fotomontage over een zeer succesvolle integratie van deze materialen in een nieuwbouwwoning in Aartselaar, die recent werd opgeleverd. Hier ligt misschien niet de kern van de bachelorproef, maar dit toont aan dat creatief bouwen geen loze slogan mag zijn in ons beroep en dat je op deze manier schitterende resultaten kan verwezenlijken.

In een eerste deel wordt de toepassing van rieten daken en kalei behandeld. Dit bestaat uit de algemene uitvoeringstechnieken met nadruk op mogelijke problemen, die zich zouden kunnen voordoen. Hierbij komen ook de oorzaken en gevolgen van die problemen aan bod en doe ik eveneens enkele voorstellen om een oplossing te bieden om (verdere) problemen te voorkomen.

Een volgend hoofdstuk beschrijft een project dat ik tijdens mijn stageperiode bij Woningbouw Vandenwijngaerden heb opgevolgd. Het betreft een villa (Zoersel), waarvan enkele gevels gekaleid werden met in de tuin een poolhouse met rieten dak. Hoe deze technieken op dit project zijn toegepast wordt besproken en ge´llustreerd met een zelf ontworpen 3D-tekening van dit project.

In deel drie van het eindwerk wordt het financieel en organisatorisch luik bekeken: om een duidelijke visie te krijgen over kostprijs en uitvoeringstermijn van een rieten dak wordt de calculatie en planning van het poolhouse uitgewerkt. Een vergelijking tussen de toepassing van een rieten dak en die van een pannendak is berekend. Ook wordt ingegaan op calculatie en planning voor toepassing van kaleien. Dit zijn essentials voor werfleiders. Ook veiligheid en wetgeving maken daar deel van uit. Daarom komt door deze studie ook het werfinrichtingsplan, een specifiek veiligheids- en gezondheidsplan voor de toepassing van rieten daken en kalei, een risicoanalyse, enz. aan bod.

Tot slot volgt een fotoreportage van het project in Aartselaar, een uniek project dat ik tijdens mijn stageperiode heb kunnen analyseren. Deze realisatie van nv Woningbouw Vandenwijngaerden is een enig voorbeeld van integratie van oude bouwmaterialen en bouwtechnieken in een nieuwbouwproject. Tijdens deze voorstelling worden zowel technieken als materialen kort toegelicht.

Full text:
File Size Type Checksum
200801057_11.doc.pdf 14 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1969 keer bekeken en 30 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

THEUNIS, J. (2011). Oude technieken en recuperatiematerialen toegepast in nieuwbouwprojecten. Unpublished thesis, Xios, N-TECH.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b43b01d06a013b182c73ac0070.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact