About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Design van een modulaire microfoon Array

2011
BLOMMEN, Nick
Master in de industriŽle wetenschappen Elektronica

Trefwoorden:

Abstract :
ADA-Systems is een bedrijf dat gestart is met het ontwerp van audio apparatuur. Na een tijdje van deze roots afgeweken te zijn vonden zij het interessant terug eens een uitdaging aan te gaan op het gebied van audio. Meer bepaald op het gebied van microfoon arrays.
De masterproef die ADA-Systems aanbood had als doel het ontwerpen van een modulaire microfoon array. De microfoon array moet dus voor verschillende doeleinden toepasbaar zijn om hier in de toekomst ervaring in op te kunnen doen. Het ontwerp van de microfoon array houdt in dat alle hardware die nodig is om dit te verwezenlijken moet geselecteerd worden en vervolgens moeten hiervoor de nodige pcb's getekend worden. ADA-Systems heeft al een DSP bord ontworpen dat kan gebruikt worden voor het verwerken van data dat gegenereerd wordt door allerhande systemen. Dit DSP bord is ook voor dit project ter beschikking gesteld. Naast dit DSP bord moet dus een DAQ (Data Aqcuisition) systeem ontworpen worden dewelke de data afkomstig van verschillende microfoons doorgeeft.
Als eerste stap moest er dus een microfoon geselecteerd worden. Rond deze microfoon werd er dan de nodige versterking en filtering gebouwd alvorens het microfoonsignaal verder verwerkt wordt. Uiteindelijk werd dit microfoon systeem opgebouwd uit twee trappen, een eerste trap die het microfoonsignaal versterkt en filter en een tweede trap die het signaal omzet in een differentieel signaal. Hiervoor werd dan ook een compacte pcb getekend waaruit de microfoon array gaat opgebouwd worden.
Na overleg werd er beslist de microfoon array op te bouwen uit 64 microfoons moet het DAQ systeem hier op voorzien worden. De hardware die geselecteerd werd voor het DAQ systeem bestaat uit het volgende:
- Acht 8-kanaals AD Convertoren wat samen 64 ingangen geeft
- Twee 2-kanaals DA Convertoren voor de calibratie van de microfoons
- Line drivers voor het aansturen van de AD Convertoren
- LVDO's voor synchronisatie tussen verschillende DAQ modules
- Voeding vertrekkende van een ATX voeding
Voor dit systeem werd er ook een pcb ontworpen die al deze hardware bevat. Bij dit ontwerp is er getracht zo goed mogelijke condities te verwezenlijken voor de AD Ė en DA Convertoren om een zo zuiver mogelijk signaal te kunnen sampelen en genereren. Het resultaat is een volledig systeem naast het DSP dat aan alle eisen van een modulair opstelbare microfoon array voldoet.

Full text:
File Size Type Checksum
200701080_11.pdf 2 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1302 keer bekeken en 15 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

BLOMMEN, N. (2011). Design van een modulaire microfoon Array. Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b43b92063e013bb2349af30081.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact