About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home
XIOS
Title : Verbeteren van een terugslagventiel
Author :
Abstract : Mijn stage en bijhorende masterproef vond plaats bij Donaldson EMEA te Leuven. Dit is een regionale afdeling voor Europa, Midden-Oosten en AziŽ van Donaldson Company, Inc. dat afkomstig is van de USA. Het is een wereldwijde topleverancier van filtersystemen en vervangingsonderdelen. Het project waarrond ik heb gewerkt speelt zich af op de R&D-afdeling en in de testlaboratoria op de Engine afdeling van dit bedrijf.
Het onderzoek werd opgestart omdat er in het verleden problemen zijn geweest met filtersystemen die in een gesloten caterventielatie de lucht moeten zuiveren. Omdat bij deze Donaldson filters specifieke drukken optreden was er geen geschikt terugslagventiel op de markt gevonden die aan de eisen voldeed. Het grootste probleem was dat terwijl de motor aan het draaien was, de vloeistofkolom die boven het terugslagventiel stond omhoog geduwd werd door de druk die in de carter heerste. De verbetering van het terugslagventiel kon niet zomaar gebeuren maar werd statistisch goed onderbouwd. Hierdoor werd gebruik gemaakt van een aantal six sigma-tools.
Aan het begin van het onderzoek naar een verbeterd terugslagventiel is er een technische specificatie opgesteld waarop alle eisen en normen staan waaraan het terugslagventiel moest voldoen. Hiervoor is er een dieper onderzoek uitgevoerd om meer te weten te komen hoe een terugslagventiel reageert op de specifieke drukken die er optreden in het filtersysteem. De volgende fase was dat er een testplan opgesteld moest worden vanuit een FMEA.
Eenmaal de voorbereidende fases afgerond waren kon er over gegaan worden naar het verdere onderzoek. Er zijn twee verschillende studies uitgevoerd die parallel van elkaar verliepen. Het eerste was het verbeteren van het huidige terugslagventiel volgens het bal principe aan de hand van een Design of Experiments (DoE). Het tweede was een studie naar een alternatief werkingsprincipe voor het terugslagventiel door een marktonderzoek, tevens zijn er ook principes waarover zelf nagedacht is geweest. Daarna is een evaluatie gemaakt van alle werkingsprincipes en de beste hieruit zijn verder onderzocht. Het beste terugslagventiel van deze beide onderzoeken werd afgeleverd als eindresultaat dat in productie kon gaan.
Publisher : Xios
Publication date : 2011
Full text :
File Size Type Checksum
200600625_11.pdf 2 MB Adobe PDF MD5
Appendices :
File Size Type Checksum
200600625_11.B2.xls 60 KB Microsoft Excel MD5
200600625_11.B3.xls 23 KB Microsoft Excel MD5
Type : Electronic Thesis or Dissertation
Language :
  • Dutch
Rights : All rights reserved
Degree name : Master in de industriŽle wetenschappen Elektromechanica
Degree level : Master
Discipline : Elektromechanica
Grantor of degree : Xios
Department : TIW
Awards :
Status : PUBLISHED
Promotor : Tim Clukers
External Promotor : ing. Thmas De Paepe, ing. C. Kleynen (Donaldson EMEA Leuven)
Notes :
Embargo : false
Created : 07/01/2013 13:53
Last modified : 08/02/2013 16:08
Appears in :
2011
Views : 1056
Downloads : 7
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact