About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Recuperatie van olie bij een wasstraat

2011
NIJS, Tom
Master in de industriŽle wetenschappen Elektromechenica

Trefwoorden:

Abstract :
Probleemstelling
Wanneer er stukken gedraaid of gefreesd worden, is er de noodzaak van alles te koelen en te smeren. Hiervoor is er nood aan een koelmiddel. Door het koelen wordt de standtijd van gereedschappen verlengd. Bij de meeste machines wordt voor het koelen een koelmelk gebruikt. Dit is een koelolie die is aangelengd met water. Deze koelmelk wordt op het werkstuk en op de gereedschappen gespoten terwijl de machine in werking is. Niet alle machines gebruiken koelmelk. Er zijn ook machines die gebruik maken van snijolie. Deze snijolie heeft de eigenschap om het werkstuk te koelen, maar ze zal ook een smerende eigenschap hebben. De olie die er teruggewonnen dient te worden, is de pure snijolie.
Op de afgewerkte stukken is er nog steeds een beetje van dit koelmiddel(snijolie) aanwezig. Daarom worden de stukken gewassen. Eerst komen ze in een dompelbak. Een dompelbak is een wasmachine voor de gedraaide en gefreesde stukken. De stukken komen op een platform te liggen. Dit platform zal in de vloeistof gaan. Hier zal het heen en weer bewegen. Door de agitatie, de warmte van het bad en het product dat in de vloeistof aanwezig is, zullen de stukken ontvet en gereinigd worden. De snijolie die nog aan de stukken hangt, komt in de vloeistof terecht. Hier wordt de olie afgebroken en krijgen we een laag met onbruikbare olie die op het vloeistofoppervlak drijft. Het afvoeren van dit mengsel van olie en reinigingsproducten is een meerkost voor het bedrijf.
Doelstelling
Aan de afgewerkte stukken blijft veel olie hangen. Er moet een oplossing worden gezocht waarbij de olie van de stukken wordt gehaald en opnieuw gebruikt kan worden. Het gaat om een 10.000 tot 15.000 liter olie per jaar.
Uit een vorige studie is gebleken dat er gewerkt moet worden met zuiver water om de stukken te reinigen. Indien dit niet gebeurt wordt de olie afgebroken. We krijgen dan een mengsel van olie met water. Dit moet gescheiden worden. Het scheiden zal in 2 stappen gebeuren. De eerste stap is de olie uit het waswater te halen. Het gaat hier dan over veel water met een beetje olie in. Wanneer de olie uit het waswater is gehaald, zit er nog een beetje water in. Dit water moet uit de olie gehaald worden. Het watergehalte van de olie moet minder dan 0,5% zijn. Er moet een techniek gevonden worden waarbij dit mogelijk is. Hiervoor moeten er testen gedaan worden.
Resultaat
Het resultaat dat men wil bereiken met deze masterproef is een volledig design van de eerste stap in de wasstraat met de hieraan gekoppelde installatie voor het recupereren van de olie. Door deze eerste stap zal men de snijolie langer kunnen gebruiken. Het verbruik zal drastisch lager liggen en de kosten zullen bovendien gedrukt worden. Het zal er ook voor zorgen dat er een aanzienlijke minder belasting op het milieu komt.

Full text:
File Size Type Checksum
200600142_11.pdf 3 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1265 keer bekeken en 6 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

NIJS, T. (2011). Recuperatie van olie bij een wasstraat. Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b43bc05be0013c1586ebd60014.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact