Abstract : Het dimensioneren van kolommen vergt doorgaans meer rekentijd en -werk dan het dimensioneren van balken. Het gevaar op instabiliteit effecten (knik) is bij kolommen immers veel groter. Bovendien zijn de eisen bij kolommen aangaande brandveiligheid strenger dan bij balk- en vloerelementen. Daarnaast speelt, vooral bij woningbouw, ook een subjectieve factor een rol: ontwerpers hechten meer belang aan de "look and feel" van een kolom dan van een balk, gebouwgebruikers komen immers in direct contact met kolommen.
Deze redenen leiden tot de vraag of er voor studiebureaus geen snelle (voor)ontwerpmethode kan ontwikkeld worden om kolommen te dimensioneren, waarbij zowel rekening gehouden wordt met materiaal- en instabiliteit controles als met brandveiligheidseisen. Hierdoor kan, bij gegeven randvoorwaarden (afmetingen, last en brandveiligheidseis), onmiddellijk een zo optimaal mogelijk kolomkeuze voorgesteld worden aan de ontwerper/architect. Uiteraard wordt ook het economische aspect in rekening gebracht.
Er is gekozen om drie soorten kolommen te vergelijken: stalen kolommen, kolommen uit gewapend beton en staal-beton kolommen. De berekeningen zijn gedaan voor kniklengtes variërend tussen 2,5 m en 4 m, belastingen tot 2000 kN en brandveiligheidseisen RF 30, RF 60 en RF 120.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
CEYSSENS, P. (2011). Studie van meest economische kolom in verschillende omstandigheden.
Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b43c26317b013c291b6ade0011.
|