About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Chuck voor achterzijde contact cellen

2011
DEHERTOGHE, Mathieu
COLLIER, Thomas
Professionele bachelor Elektromechanica

Trefwoorden:

Abstract :
IMEC is het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum dat gespecialiseerd is op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen. Het onderzoekscentrum telt meer dan 1900 medewerkers waarvan meer dan 500 industriële residenten en gastonderzoekers. Imec's onderzoek resulteert in betere gezondheidszorg, slimme elektronica, veiliger transport en voor dit eindwerk van belang, ook in hernieuwbare energie.

De stage gekoppeld aan dit eindwerk draait rond hernieuwbare energie en meer bepaald rond zonnecellen. Bij de klassieke zonnecel bevindt één metaal contact zich aan de bovenzijde in een patroon met brede busbars en smalle vingers, terwijl het andere metaal contact de volledige achterzijde van de cel inneemt. Nadelig aan deze structuur is dat een deel van het zonlicht, dat langs de bovenzijde op de zonnecel invalt, verloren gaat door absorptie en reflectie op het metaal contact aan de bovenzijde.

De hoofddoelstelling van onze stage is het ontwerpen van een opstelling om zonnecellen met achterzijde contacten te contacteren. Bij zonnecellen met achterzijde contacten bevinden alle contacten zich aan de achterzijde, en gaat er geen zonlicht verloren. Ook hieraan is een nadeel verbonden, namelijk de moeilijkere fabricatie. Doordat alle contacten zich aan de achterzijde bevinden moet de opstelling die gebruikt wordt voor het opmeten van de klassieke zonnecellen aangepast worden.

Bij de start van de stagen waren op Imec al de eerste stappen gezet voor het ontwerp van een opstelling voor de verschillende types van zonnecellen met achterzijde contacten. Op Imec worden volgende types gemaakt die verschillen in grootte en positie van de cel en de metaalcontacten:
• 100x100 mm2 cellen
• 24x24 mm2 cellen
• 10x10 mm2 cellen op een 50x50 mm2 substraat
Deze ontwerpen zijn verder verfijnd en voor de 10x10 mm2 cellen op een 50x50 mm2 substraat is er een volledig nieuwe opstelling ontworpen. De verschillende opstellingen werden ook uitgeprobeerd en verder bijgesteld waar nodig.

De eisen voor de meetopstellingen zijn dat:
• ze makkelijk handelbaar moeten zijn
• de bouw binnen een bepaald budget moet blijven
• de afmetingen moeten binnen bepaalde grenzen blijven.
• er een mogelijkheid moet zijn om de temperatuur te meten van de cellen.
Een belangrijk onderdeel van de stage is het uitzoeken van de voorkeuren van de verschillende toekomstige gebruikers en het contacteren van andere onderzoekscentra en bedrijven over heel de wereld voor nuttige tips.

Om de noden van de gebruikers beter te begrijpen moesten we begrijpen hoe de zonnecellen opgebouwd worden, functioneren en opgemeten worden.

Full text:
File Size Type Checksum
200801140_200800185_2011.pdf 2 MB Adobe PDF MD5

Appendices:
File Size Type Checksum
200801140_200800185_2011_B1.pdf 9 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1283 keer bekeken en 5 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

DEHERTOGHE, M., COLLIER, T. (2011). Chuck voor achterzijde contact cellen. Unpublished thesis, Xios, N-TECH.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b43c26317b013c4cbd4f5200af.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact