Abstract : Nano-technologie is een nieuwe rage, die momenteel volop in de belangstelling staat. Met de verbetering van de bestaande producten met nano-technologie houdt de ontwikkeling naar verbeterde producten nog steeds niet op.
Dit geldt ook voor het nano-deeltje "silica". De toepassingsmogelijkheden daarvan zijn heel erg uitgebreid, zo worden er elke dag meer mogelijkheden ontdekt waarin het gebruikt kan worden. Eén van deze toepassingen is het toevoegen aan beton, om de mechanische eigenschappen ervan te veranderen. Het toevoegen van nano-deeltjes is immers de volgende stap om de grenzen van beton te proberen verleggen, voornamelijk het duurzaamheidsaspect speelt hierin een grote rol.
Door het puzzolane gedrag van nano-silica ziet de hydratatiereactie er anders uit dan normaal. Deze reactie wordt versneld en uiteindelijk zal er ook meer portlandiet hydrateren. Hierdoor is er een verband tussen de hydratatie en de druksterkte. Hoe meer portlandiet hydrateert, hoe sterker het beton.
Door een betere korrelverdeling zal de structuur compacter worden waardoor er minder poriën ontstaan in beton. Dit gaat gepaard met een betere duurzaamheid, daarentegen wordt de absorptieoppervlakte per hoeveelheid beton groter, waardoor de viscositeit vermindert. Dit wordt opgelost door het gebruik van superplastificeerders.
Ondanks dat nano-deeltjes zoveel verbeteringen teweeg brengen in onze hedendaagse producten moet er niet vergeten worden dat nog niet veel bekend is over deze deeltjes. Dit is vooral zo op het gebied van veiligheid betreffende de nano-deeltjes. Veiligheid is een aspect dat zeker niet uit het oog verloren mag worden. Daarom is het belangrijk om de veiligheidsnormen goed na te leven.
Momenteel zijn er met nano-silica in beton al goede resultaten geboekt, voornamelijk met de druksterkte. De mogelijkheid zit er dus wel in om met nano-silica een hogesterktebeton te maken. Echter is er niet veel bekend over de gevaren van deze nano-deeltjes.
De versnelde hydratatiereactie is duidelijk te zien in de uitgevoerde proeven. Dit is vooral te merken door een verhoogde druksterkteontwikkeling van beton (vooral in de eerste 7 dagen), terwijl de buigtreksterkte van dit beton niet zo veel verschilt ten opzichte van het referentieproefstuk. Het beton is ook zeer droog na toevoeging van nano-silica, hierdoor is de verwerkbaarheid slecht. Dit is zeker een punt waar rekening mee gehouden moet worden.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
FRIJNS, S. (2012). Nano-silica: hogesterktebeton of cementvervanger.
Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b43c26317b013c5c47bd5a00e2.
|