About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Prefab als woningbouw?

2012
VANDEBOSCH, Wouter
Master in de industriële wetenschappen: Bouwkunde

Trefwoorden:

Abstract :
Hetgeen waar elk jong koppel wel eens durft van dromen is het bouwen van een groot huis. Doordat de laatste jaren de prijs van bouwgrond spectaculair is gestegen en deze in de toekomst niet snel zal dalen, zal deze droom voor sommige jonge koppels misschien geen realiteit worden doordat een huis bouwen duurder en duurder wordt. Doordat men niets kan doen aan de prijsstijging van de bouwgrond is men bij Oeterbeton en Prefaco beginnen nadenken om iets te veranderen aan de bouwmethode en is men uitgekomen bij prefab-constructies.
Prefabwoningen worden opgetrokken in sandwichpanelen. Dit zijn panelen die bestaan uit een laag gewapend beton, een laag hoogwaardige isolatie en opnieuw een laag gewapend beton. Afhankelijk van de bestemming van dit paneel kan het nog verder afgewerkt worden met bakstenen, crêpé, … zoals de opdrachtgever wenst.
In deze thesis wordt verder ingegaan op deze prefab-constructies en hun mogelijkheden. Allereerst is er een inleidende literatuurstudie waarna er een vergelijkende studie volgt waarin er een vergelijking wordt gemaakt tussen de traditionele bouwmethode en de prefabmethode op verschillende vlakken. Zo wordt er via de EPB-software gekeken naar het verschil in K- en E-peil en wordt er via een rondvraag bij aannemers een vergelijkende studie gemaakt van de kostprijs. Verder wordt er ook nog ingegaan op de bouwduur, koudebruggen, … van beide bouwmethodes.
Als conclusie kunnen we besluiten dat de prefabmethode een goed alternatief kan zijn voor de traditionele bouwmethode. Dit doordat de prefabconstructie uitblinkt in bouwduur en E-peil ten opzichte van de traditionele bouwmethode. Toch is het mogelijk dat vele mensen sceptisch zijn tegenover deze methode doordat men de traditionele methode zo gewend is geraakt en is men gebaat bij verdere studie omtrent dit onderwerp. Tevens is promotie voor deze bouwmethode dan ook van belang.

Full text:
File Size Type Checksum
200800041_12.pdf 3 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1880 keer bekeken en 44 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

VANDEBOSCH, W. (2012). Prefab als woningbouw?. Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b43c26317b013c66bbe695014e.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact