About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Renoveren tot een energiezuinig schoolgebouw

2012
VANDEREYT, Sven
Master in de industriŽle wetenschappen: Bouwkunde

Trefwoorden:

Abstract :
Een passieve woning is een begrip dat in de bouwsector meer en meer ingeburgerd geraakt. Deze zeer energiezuinige gebouwen moeten zowel 's winters als 's zomers, voor een goed binnenklimaat zorgen en dit zonder traditionele verwarmings- of koelingssystemen. Vorig jaar werd in Vlaanderen gestart met het bouwen van 24 passiefscholen. Deze 24 projecten zijn verspreid over heel Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De meeste gebouwen die nu dienst doen als scholen zijn midden vorige eeuw gebouwd. Ze zijn meestal zeer slecht geÔsoleerd, hebben nog enkel vensterglas, moeten het doen met een verouderd verwarmingssysteemÖ, m.a.w. ze kampen met een enorm energieverlies. Deze oude schoolgebouwen slopen en vervangen door nieuwe is meestal geen optie wegens de te hoge kostprijs. Naast dit financiŽle probleem bestaat er ook nog een praktisch probleem: waar gaan de lessen door gedurende de werken? Een mogelijkheid om deze problemen "op te lossen" bestaat erin om de bestaande gebouwen te renoveren. Om het financieel draaglijker te maken worden deze werken meestal over een lange periode gespreid. Dus moet men de renovatiewerken gaan opdelen.

Het doel van deze scriptie is het opstellen van een volgorde waarin men best een school kan gaan renoveren op basis van energiezuinigheid. Deze volgorde wordt in eerste instantie bepaald met behulp van de EPB-software op basis van de bestaande verbouwing van de WICO campus Sint Jozef in Lommel. Deze katholieke secundaire school werd in 2008 deels gerenoveerd. Via deze software wordt het E-peil en K-peil berekend. Ook wordt getracht de terugverdientijd te berekenen op basis van de verschillende prijzen. Tevens wordt nader ingegaan op de mogelijke subsidies in het onderwijs.

De 'belangrijkste' werken worden in dit werk behandeld, zoals dakrenovatie, nieuwe verlichting (zeer belangrijk in scholen), nieuwe ramen, vernieuwen buitenmuren + isolatie, nieuwe verwarmingsinstallatie en nieuwe ventilatie. Aangezien er een zeer groot warmteverlies ontstaat via het dak, is dit de logische eerste stap in de renovatiewerken. De volgende stappen worden in dit eindwerk duidelijk. 

Full text:
File Size Type Checksum
200601190_12.pdf 5 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1724 keer bekeken en 24 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

VANDEREYT, S. (2012). Renoveren tot een energiezuinig schoolgebouw. Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b43c26317b013c670013410153.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact