Abstract : Naast het traditioneel metselen, bestaat er tegenwoordig nog een andere manier voor het hechten van de binnenmuurstenen, namelijk het verlijmen. Het verlijmen heeft tal van voordelen ten opzichte van het metselen. Eén van de grootste voordelen is dat het verwerkingsrendement bij verlijmde systemen veel hoger ligt.
Dit eindwerk 'Verlijmde binnenmuren' is geschreven door Tim Gielen bijgestaan door een interne en een externe promotor, respectievelijk Jan Goffa, docent XIOS Hogeschool Limburg en Hendrik Jarzabek, gedelegeerd bestuurder LIM Projects NV.
Er zijn reeds verschillende fabrikanten die een systeem met verlijmde binnenmuren op de markt hebben gebracht. Allemaal hebben ze hun eigen specifieke kenmerken. Dit zorgt dan ook dat er zowel voor- als nadelen zijn ten opzichte van elkaar.
Om hierover een goed beeld te krijgen, dient er dus een vergelijking gemaakt te worden. Voor deze vergelijking worden drie systemen in rekening gebracht. Het eerste systeem is het lijmelementensysteem van Silka (Xella). Dit maakt gebruik van grote kalkzandstenen prefab-elementen. Een tweede systeem is het 'Lijm-Systeem' van Terca Porotherm (Wienerberger). Hierbij worden er lichte keramische snelbouwblokken gebruikt. Als laatste kijken we dan naar de 'C-Wall Inside Gelijmd' van SBM (Vandersanden). Dit is een snelbouwsysteem waarbij verlijmde keramische binnenmuren in hun geheel geplaatst worden.
De vergelijking wordt gemaakt door de verschillende eigenschappen van de systemen in rekening te brengen. De bekeken eigenschappen kunnen in 4 grote groepen onderverdeeld worden, namelijk stabiliteit, bouwfysica, brandweerstand en ergonomie. Vele eigenschappen zullen berekend moeten worden. Deze berekeningen zullen gebeuren volgens de Europese normen. Enkel voor het bouwfysische gedeelte zal er overgeschakeld worden naar de Belgische normen, omdat elk land hieromtrent nog steeds zijn eigen bepalingen en voorschriften heeft.
Veel eigenschappen zijn ook afhankelijk van de uitvoering en de opbouw van een gebouw. En dus zal de vergelijking gemaakt moeten worden aan de hand van een specifiek geval. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van 'Site 21'. Dit is een woonproject op C-mine in Genk. In de loop van de komende jaren zullen hier 256 woningen gebouwd worden, van appartementen tot ruime stadswoningen. In de eerste fase worden 24 ruime stadswoningen gebouwd. LIM Projects NV is de aannemer die dit project uitvoert. De werken zijn reeds in 2010 gestart.
Voor de opbouw van de binnenmuren in dit project wordt het lijmelementensysteem van Silka toegepast. Om de vergelijking te kunnen maken, wordt er gekeken welke de invloed zou zijn, indien de kalkzandstenen binnenmuren van Silka eerst vervangen zouden worden door de keramische binnenmuren van Terca Porotherm en vervolgens door het snelbouwsysteem van SBM.
Een eerste belangrijke conclusie die kan getrokken worden, is dat steenkenmerken, zoals gewicht en vorm (dikte en perforaties), een grote invloed hebben op de resultaten. Een tweede zeer belangrijke conclusie is dat de uitvoering van de werken een zeer grote invloed heeft op de uiteindelijke prestaties van het gebouw. Een slechte uitvoering van de opbouw kan een goede eigenschap van een systeem tenietdoen. Aangezien de vergelijking op theoretische basis gebeurt, worden de resultaten berekend uitgaande van een perfecte uitvoering.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
GIELEN, T. (2012). Verlijmde binnenmuren.
Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b43c26317b013c67b66bfe016d.
|