Abstract : Volgens een oud gezegde leiden alle wegen naar Rome. In die tijd verplaatsten de mensen zich met paard en kar. Tegenwoordig beschikt (bijna) elk gezin over een of meerdere auto's waarmee men van punt A naar punt B reist. Het merendeel van de Belgische wegen bestaat uit asfalt of beton maar in sommige gevallen is de weg vervaardigd uit natuurstraatstenen.
Dagelijks stelt men in België en in het buitenland vast dat onze bestrating niet meer voldoet aan de krachten van het moderne verkeer. De uitvoeringstechnieken kenden de laatste 100 jaar weinig evolutie. Nochtans wijzigden over dezelfde periode de krachtinwerkingen op de bereden zones (rijwegen, maar ook in voetgangerszones) fundamenteel. Begin 20ste eeuw kon men spreken van een zeer geconcentreerde verticale belasting (> 100 MPa) terwijl de horizontale belasting quasi nihil was, er was geen wrijving. Een eeuw later spreekt men van een verwaarloosbare verticale belasting (< 1 MPa) en belangrijke horizontale belastingen.
Hoe komt het dat ondanks de vooropgestelde eisen en uitvoeringstechnieken schadegevallen bij wegen (vervaardigd uit natuurstraatstenen) kans maken? Dit is het onderwerp van mijn eindwerk. Ik ga op zoek naar de oorzaak van deze schadegevallen en zoek naar eventuele oplossingen. Hiervoor spits ik mij vooral toe op de aanhechting tussen het voegvullingsmateriaal en de natuursteen.
Ik hoop met dit onderzoek tot een oplossing te komen zodat in de toekomst herstellingswerken uitgesteld of vermeden kunnen worden.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
WIERINCKX, K. (2012). Voegvullingsproblemen bij natuurstraatstenen.
Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b43c26317b013c710b801f01b0.
|